Home

Nieuws

Frankrijk trekt € 1 miljard uit voor vorstschade

De Franse regering heeft bijna € 1 miljard uitgetrokken om de schade die de late vorst van de afgelopen weken heeft aangericht in de land- en tuinbouw te vergoeden.

Dat hebben premier Jean Castex en minister voor landbouw Julien Denormandie aangekondigd tijdens een gezamenlijk bezoek aan enkele getroffen wijnboeren in het zuiden van het land. ‘’De noodzaak voor structurele maatregelen om onze landbouw duurzaam te versterken tegen de klimaatuitdagingen is eens te meer aangetoond”, aldus Castex daarbij.

‘Agrarische ramp’

Denormandie noemde de vorst eerder ‘de grootste agrarische ramp van deze eeuw’. Hij schat dat enkele honderdduizenden hectare met een reeks gewassen schade heeft opgelopen. Castex heeft de boeren en tuinders beloofd ‘dat de staat u terzijde staat bij deze catastrofe’. Beide bewindslieden zijn al enkele malen naar getroffen streken getrokken en deden dat zaterdag 17 april opnieuw.

De overheid heeft direct al een aantal spoedmaatregelen afgekondigd, zoals vrijstelling van sociale lasten, uitstel van grondbelasting en versterkte inzet van een aantal bestaande steunregelingen. Verder krijgen de regionale overheden binnen twee weken gelden om agrariërs in hun gebied te steunen. Daarnaast zijn er buitengewone maatregelen voor onder andere telers van fruit in boomgaarden. Zij kunnen tot 40% van de geleden schade vergoed krijgen. Omdat het enige tijd duurt voordat een goed beeld mogelijk is, betaalt het ministerie op korte termijn al een voorschot. In andere getroffen sectoren, zoals de bietenteelt maar ook de graansector, volgen steunpakketten zodra de omvang van de schade vastgesteld kan worden.

‘Historische verliezen’

De boerenkoepel FNSEA berekent dat die € 1 miljard bij lange na niet genoeg is. Voorzitter Christiane Lambert: ‘’Dat bedrag is een eerste ballon met zuurstof. De verliezen zijn historisch. Voor de wijnsector loopt de schatting op tot € 2 miljard, voor fruit is het € 1,5 miljard en dan hebben we het nog niet over de suikerbieten en andere gewassen. Verliezen van die orde van grootte zijn een nationaal drama. En denk ook aan bedrijven verderop in de keten, er is niet genoeg fruit om moes of fruitsappen van te maken, dat treft de werkgelegenheid ook daar zwaar.”

Of registreer je om te kunnen reageren.