Home

Nieuws

Minister: nieuwe impulsen plantaardige consumptie

De omschakeling naar een meer plantaardige dieet krijgt nieuwe impulsen van het ministerie.

Dat blijkt uit een brief van LNV-minister Carola Schouten. Met name de ontwikkeling van een Nationale Eiwitstrategie kan de komende jaren een impuls betekenen voor een meer plantaardig dieet. Zo loopt sinds kort het programma PULSE, waarin met eiwitingrediënten uit peulvruchten wordt geëxperimenteerd.

CO2-uitstoot

Ook verwacht minister Schouten dat consumenten zelf andere keuzes gaan maken. Dit jaar nog wordt een publicatie verwacht waarin de milieu-effecten van meerdere typen eiwitten (plantaardig en dierlijk) worden gecategoriseerd, zodat eiwitten op hun CO2-uitstoot gerangschikt kunnen worden. Dat zal het aankoopgedrag van consumenten beïnvloeden, verwacht het ministerie.

Niet dwingen

Schouten voorziet de komende jaren een verschuiving van de consumptie van dierlijke naar plantaardige eiwitten, maar wil de consument daarin niet dwingen. Ze schrijft dat in antwoord op een brief van de Nederlandse Vereniging voor Veganisme. Daarin pleitten 32 organisaties voor een geheel plantaardig dieet. Naast peulvruchten draagt de Nederlandse overheid bij aan onderzoek naar innovatieve eiwitbronnen, zoals zeewier, microalgen en eiwitten uit reststromen.

Of registreer je om te kunnen reageren.