Home

Nieuws

VVD gefrustreerd over CRISPR-Cas

De VVD in de Tweede Kamer raakt gefrustreerd over de traagheid waarmee nieuwe vormen van biotechnologie kunnen worden ingezet bij veredeling.

Tijdens een debat over biotechnologie en kwekersrecht stak woordvoerder Arne Weverling zijn ergernis niet onder stoelen of banken. Landbouwminister Carola Schouten zei het ongeduld over de voortgang van het dossier te delen. Zij gaf aan ook te willen dat in Europa op dat punt voortgang wordt gemaakt en dat ze er alles aan doet om het op verschillende tafels op de agenda te krijgen. Doel is dat een techniek als CRISPR-Cas, waarbij met behulp van moderne biotechnologie een versnelling kan worden gemaakt bij de veredeling van gewassen, buiten de huidige regels voor biotechnologie valt.

Strengste eisen

Om dat te bewerkstelligen moet de Europese Commissie met een voorstel komen. Het Europese Hof van justitie in Luxemburg heeft vorig jaar CRISPR-Cas geschaard onder technieken waarbij sprake is van genetische modificatie, waarvoor de strengste toelatingseisen stellen.

Europa gaat achterlopen

VVD‘er Weverling meent dat Nederland en Europa achterop gaan lopen bij andere landen zoals de Verenigde Staten, waar minder strenge interpretaties gelden van de regels voor genetische modificatie.

Portefeuille overgedragen

Minister Schouten moest bij het debat haar collega Stientje van Veldhoven missen. Staatssecretaris Van Veldhoven (Infrastructuur en Milieu) deelde aan het begin van het overleg mee dat ze haar portefeuille heeft overgedragen aan de minister van I+&W. Zij heeft na anderhalf jaar staatssecretarisschap geconstateerd dat haar partner werkzaam is in een bedrijf, dat raakvlakken zou kunnen hebben met een specifiek deel van het biotechnologiebeleid. Van Veldhoven wil voorkomen dat zij verantwoordelijk is voor een beleidsterrein waar die raakvlakken er kunnen zijn. Daarom neemt minister Cora van Nieuwenhuizen de biotechnologieportefeuille over.

Of registreer je om te kunnen reageren.