Home

Nieuws

Schouten zoekt ruimte voor nieuwe veredeling

Minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) zoekt ruimte om te experimenteren met nieuwe veredelingstechnieken zoals Crispr-Cas.

In het regeerakkoord hebben VVD, CDA, D66 en ChristenUnie afgesproken dat Nederland zich in Europa inzet voor nieuwe veredelingstechnieken zoals Crispr-Cas9, zolang daarbij geen soortgrenzen worden overschreden. Het Europese Hof van Justitie heeft die weg afgelopen zomer praktisch afgesneden door nieuwe veredelingstechnieken juridisch gezien te scharen onder de strenge regels van genetische modificatie. De minister vindt het jammer dat de Europese rechters de deur voor Crispr-Cas hebben dichtgeslagen.

Erfelijke eigenschappen van gewassen veranderen

Bij Crispr-Cas9 worden geavanceerde technieken ingezet om erfelijke eigenschappen van gewassen te veranderen of in te bouwen. De techniek kan veel sneller dan met klassieke veredeling nieuwe weerbare rassen opleveren.

In de Volkskrant zegt de minister dat zij voor Crispr-Cas experimenteerruimte zou willen hebben.Staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) komt waarschijnlijk nog deze week met een officieel standpunt over nieuwe veredelingstechnieken in een brief aan de Tweede Kamer. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat geeft geen antwoord op de vraag welke experimenteerruimte er nodig is naast de bestaande mogelijkheden.

Te beperkt beeld van land- en tuinbouw

De minister erkent in de Volkskrant dat ze bij haar aantreden een te beperkt beeld had van de land- en tuinbouw. “Ik leefde dicht bij de natuur. We waren grondgebonden en er was thuis veel aandacht voor weidevogels. Dat was ook mijn ideale plaatje toen ik begon als minister.”

Schouten zegt dat ze in de loop van de tijd is gaan inzien dat haar eigen beeld “veel te beperkt was. Mijn dogma’s stonden op schudden.”

Lees ook: ‘Crispr-Cas is geen thriller’

Of registreer je om te kunnen reageren.