Home

Nieuws

Zorgen CDA over veredelingsvrijstelling

CDA-Kamerlid Maurits von Martels heeft Kamervragen gesteld aan staatssecretaris Martijn van Dam over de veredelingsvrijstelling voor groente en fruit.

Von Martels, de nieuwe glastuinbouwwoordvoerder van het CDA, vreest dat een nieuw protocol voor genetische rijkdommen (Protocol van Nagoya) ook voor een aantal commerciële rassen eeuwigdurende patenten zal opleveren. Dat zou een nieuwe bedreiging zijn van de veredelingsvrijstelling, waarop de veredelingsbedrijven vrij kunnen werken.

Genetische rijkdommen

Von Martels vraagt Van Dam naar de stand van zaken van de Europese invoering van de verordening met nalevingsmaatregelen uit het Protocol van Nagoya. Dat protocol regelt toegang tot genetische rijkdommen en de eerlijke en billijke verdeling van voordelen die uit hun gebruik voortvloeien. Dat mag niet tot blokkades leiden in de toegang tot genetisch materiaal, stelt ook koepel Plantum.

Voorkeurstemmen

Von Martels is sinds maart 2017 Tweede Kamerlid voor het CDA. Hij is nieuw op de portefeuille glastuinbouw. Hij stond op plek 44 op de kandidatenlijst, maar kwam met ruim 21.000 voorkeursstemmen in de Kamer. Zijn slogan was: “Méér boerenverstand in de Tweede Kamer”. Hiervoor was hij melkveehouder en wethouder in de gemeente Dalfsen.

Of registreer je om te kunnen reageren.