Home

Nieuws

VVD: kies eigen route bij nieuwe veredelingstechniek

Nederland moet desnoods een eigen route ontwikkelen bij de veredeling, zegt VVD-landbouwwoordvoerder Helma Lodders.

Loddersvreest dat de Nederlandse veredelingssector een achterstand oploopt als de regering bij het standpunt blijft dat nieuwe veredelingstechnieken onder de verouderde biotechnologie-wetgeving moet blijven vallen.

Ingehaald door Trump

LTO akkerbouwvoorman Jaap van Wenum vreest dat aardappelveredelaars gaan verhuizen, als nieuwe veredelingstechnieken niet beschikbaar komen in Nederland. Hij wijst op wat andere Europese lidstaten hebben gedaan. “We kunnen het niet laten gebeuren dat Europa op dit punt door Trump wordt ingehaald”, aldus Van Wenum.

Enkele weken geleden kondigde HZPC aan te overwegen de onderzoeksafdeling te verhuizen, vanwege de beperkende regels in de Europese Unie.

VVD‘er Remco Bosma heeft vragen gesteld aan staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken. Bosma meent dat met het vertrek van innovatieve onderzoeksafdelingen “feitelijk het topsectorenbeleid voor deze sector wordt beëindigd”.

VVD'er Remco Bosma. - Foto: ANP
VVD'er Remco Bosma. - Foto: ANP

Passieve houding

VVD verwijt de regering een te passieve houding te hebben. Het kabinet heeft in eerdere brieven aangegeven wel toekomst te zien in nieuwe ontwikkelingen, maar de bewindslieden willen binnen de Europese Unie niet voor de muziek uitlopen.

Nieuwe technieken, zoals Crispr-Cas, maken het mogelijk om eigenschappen snel in het erfelijk materiaal van planten of dieren aan te brengen, die worden doorgegeven aan volgende generaties, zonder dat de nieuwe gewassen als genetisch gemodificeerd te herkennen zijn. Als dat met soorteigen eigenschappen gebeurt, zou dat niet als genetische modificatie moeten worden gezien, meent Bosma. Bij geneesmiddelenproductie wordt de Crispr-Cas-techniek al toegepast en in het buitenland wordt volop gewerkt aan de ontwikkeling van gewassen met behulp van de techniek.

Dreigend vertrek onderzoeksafdelingen

Bosma vraagt zich af of staatssecretaris Martijn van Dam de ontwikkelingen in de sector wel adequaat in de gaten houdt. Het Kamerlid vraagt zich af of het dreigende vertrek van onderzoeksafdelingen ook effect heeft op de positie van Wageningen University & Research.

Lees meer over de verkiezingen in het dossier. Bepaal uw voorkeur voor de Tweede Kamerverkiezingen met de Stemhulp en bekijk de elevator pitches waarin kandidaat-Kamerleden hun standpunten over de agrarische sector toelichten.

Of registreer je om te kunnen reageren.