Home

Nieuws

Kwekersrecht verlengen naar 30 jaar

De Europese Commissie bereidt een verlenging van het kwekersrecht van 25 naar 30 jaar voor.

De oprekking van het kwekersrecht met vijf jaar kan gaan gelden voor asperges, houtig kleinfruit zoals framboos en blauwe bes, en voor bloembollen. De Europese Commissie is tot actie gemaand door de landbouwcommissie van het Europees parlement. Annie Schreijer-Pierik (CDA) vroeg een debat aan en de conclusie was dat verlenging van het kwekersrecht op brede parlementaire steun kan rekenen.

Telers en kleine veredelaars

De verlenging van de termijn van 25 naar 30 jaar geeft telers en kleine veredelaars langer de tijd om hun investering in het ontwikkelen van eigen nieuwe rassen terug te verdienen. Voor bomen, wijnstokken en aardappelen geldt die langere termijn al. De Nederlandse koepel voor bedrijven in het uitgangsmateriaal Plantum verzocht in 2008 de Europese Commissie om ook voor bloembollen vijf extra jaar kwekersrechtbescherming te bewerkstelligen. Later zijn asperges en houtachtige gewassen aan dit voorstel toegevoegd.

Voor de zomer duidelijkheid

De Europese Commissie is tot dusverre terughoudend geweest om hieraan uitvoering te geven, onder andere omdat zij er zeker van wil zijn dat een verlenging voor alle partijen in de keten, van producent tot consument, aantoonbaar positief uitpakt. Gesteund door de parlementaire meerderheid verwacht de Europese Commissie voor de zomer duidelijkheid te kunnen geven.

De landbouwcommissie van het Europees Parlement in zitting over verlenging van het kwekersrecht. - Foto: Plantum
De landbouwcommissie van het Europees Parlement in zitting over verlenging van het kwekersrecht. - Foto: Plantum

Of registreer je om te kunnen reageren.