Home

Nieuws laatste update:5 okt 2017

Bayer in nieuwbouw vooral glasgroenteveredelaar

Bayer investeert in de 3 oktober gestarte nieuwbouw eerst en vooral in vruchtgroentenveredeling.

De activiteiten in de nieuwbouw zijn in eerste instantie gericht op de komkommerveredeling. De eerste fase van de nieuwbouw in het Limburgse Nunhem is dinsdag 3 oktober gestart met de bouw van 2,5 hectare kassen en een facilitair gebouw van 1,7 hectare groot.

In de nieuwe kassen komt onder meer ruimte voor de eigen opkweek van jonge planten. “Dat gaan we zelf doen omdat dat een logistiek voordeel oplevert, maar vooral uit overwegingen van planthygiëne”, aldus Luc Swinkels, projectmanager van Bayer. Behalve in komkommer waarin Bayer al een sterke positie heeft, wil het bedrijf ook in tomaat en paprika wil Bayer zijn positie versterken.

John Willems, directeur van Nunhem Netherlands bv: “Een aantal jaar geleden leek het erop dat er meer en meer vruchtgroenten uit Spanje zouden komen. Nu zien we juist meer en meer nadruk op glasgroenten uit hightech glazen kassen van het Hollandse type. Wij verwachten daar wereldwijd veel groei en professionalisering in te zien.”

Nunhems Zaden

De eerste fase van de nieuwbouw moet volgend jaar november gereed zijn. In totaal staan zes nieuwbouwfasen op stapel voor de komende 20 jaar. Tegen die tijd zal het bedrijf ettelijke tientallen miljoenen euro’s hebben geïnvesteerd. De groenteveredelingsactiviteiten van Bayer Vegetable Seeds zijn in Nederland beter bekend onder de naam Nunhems Zaden. Sinds 2014 worden wereldwijd de Bayer-naam en -beeldmerken naar voren geschoven. “Het is een wereldwijde markt waarin wij opereren. De naamsbekendheid van Bayer is bijvoorbeeld in China een duidelijk voordeel”, zegt Willems.

Alternatief aan andere kant grens

Willems prijst Provincie Limburg en Gemeente Leudal voor het geven van de ruimte voor de uitbreiding. In 2009 kwam Bayer met de eerste plannen voor de uitbreiding aan de andere kant van de provinciale weg. Het bestemmingsplan werd in september 2014 gewijzigd naar glastuinbouw. “Het alternatief was dat we deze investering hadden moeten doen aan de andere kant van de grens, in Duitsland.”

Of registreer je om te kunnen reageren.