Home

Nieuws

Forse verschillen steun aan telers na noodweer

Het ministerie van EZ heeft voor Vlaanderen, Wallonië, Duitse deelstaten en Frankrijk de steunmaatregelen op een rij gezet voor het opvangen van de impact van extreem weer.

Veel telers in omliggende landen maken aanspraak op een rampenfonds of directe steun, blijkt uit een overzicht in een brief van staatssecretaris Martijn van Dam. Nederland kent zo'n regeling niet, maar wel ondersteunende maatregelen als subsidie op premie voor weersverzekering en tijdelijke ww-uitkeringen.

Rampenfonds

Bekend is dat in Vlaanderen telers in aangewezen gemeenten aanspraak maken op schadevergoeding uit een rampenfonds. Dat fonds kent een maximum uitkering van €114.700. In oktober besluit de Vlaamse overheid of het extreme weer en de schade voldoet aan die voorwaarden. Ook in Wallonië is zo'n regeling. Beide landsdelen kennen geen brede weersverzekering met subsidie op premies, maar in Vlaanderen gaan daarvoor wel stemmen op en het rampenfonds terug te schroeven.

assurantiebelasting

De Duitse weersverzekeringen (dekking is 5 procent van het areaal) zijn niet gesubsidieerd, maar daar is de assurantiebelasting 0,03%. In de deelstaten Beieren, Baden-Württemberg en Noordrijn-Westfalen zijn rampgebieden aangewezen. Per deelstaat en regio worden daarvoor verschillende schadevergoedingen gegeven, hetzij als vast bedrag, hetzij via belastingvermindering. In Beieren wordt het meest aan schadevergoeding uitgekeerd: €5.000 aan directe hulp. Deze vergoeding geldt voor zowel teeltbedrijven als huishoudens. Voor teeltbedrijven bestaat de mogelijkheid om een extra vergoeding aan te vragen.

Frankrijk

In Frankrijk bestaat een gesubsidieerde oogstverzekering voor een aantal buitenteelten. Op grond van deze verzekeringen kan een schadeclaim ingediend en uitgekeerd worden, mits de overheid heeft bepaald of er in een bepaalde gemeente sprake is van een natuurcatastrofe. Er worden in Frankrijk geen uitkeringen uit het fonds voor landbouwcalamiteiten gedaan.

Of registreer je om te kunnen reageren.