Home

Nieuws laatste update:2 aug 2016

Minder landbouwgrond nodig dankzij veredeling

Plantveredeling heeft de Europese Unie in de afgelopen vijftien jaar zeker 19 miljoen hectare aan landbouwgrond bespaard.

Dat concluderen Duitse onderzoekers in een rapport over de economische, sociale- en milieueffecten van plantveredeling. Het onderzoek is gedaan door HFFA dat zijn opdrachtgevers vindt in de wereld van plantenveredelaars, bestrijdingsmiddelenproducenten en land- en tuinbouworganisaties.

Veredeling heeft grote voordelen, economisch en voor milieu

HFFA concludeert dat plantenveredeling zowel economisch als voor het milieu belangrijke voordelen opleveren. Hogere opbrengsten per hectare hebben geleid tot een grotere productie. De afgelopen vijftien jaar was de graanproductie 47 miljoen ton hoger dan het geval zou zijn geweest zonder verbeterde gewassen. De opbrengst van akkerbouwgewassen zou 16% lager zijn zonder plantenveredeling.

Copa Cogeca blij met uitkomsten

De Europese koepel van land- en tuinbouworganisaties Copa Cogeca zegt in een reactie blij te zijn met de uitkomsten van het onderzoek dat is gedaan voor het European Plant Technology Platform, waarvan Copa Cogeca deel uitmaakt.

"Dit onderzoek laat zien dat innovatie in de verdeling in belangrijke mate bijdraagt aan de toenemende productiviteit in Europa." Als plantenveredeling niet tot hogere opbrengsten had geleid, zou de Europese Unie netto-importeur van voedingsmiddelen zijn.

Of registreer je om te kunnen reageren.