Home

Nieuws

Brexit minst van de zorgen voor teler Conference

De Brexit heeft nauwelijks effect op de dagmarkt voor de Nederlandse Conference. Er zijn andere zorgen.

Die prijsvorming staat nu al tijden fors onder druk, maar de Britten bleven ook peren kopen toen de prijs €1,50 was. Het effect van de Brexit is dan ook het minst van de zorgen voor de perenteler met nog een voorraad. De markt is gewoon slecht, stelt een handelaar met ook zelf een behoorlijke positie op voorraad. "Die positie gaat me nu ook geld kosten." Zicht op verbetering is er ook niet in deze fase van het seizoen.

Deze week konden de beste partijen Conference nog wel een prijs noteren van vijftig cent, maar het verschil met klasse twee is ook behoorlijk groot (20 tot 23 cent). Deze week kwam weer een paar cent bij die achterstand. De Belgische veilingen geven een gemiddelde uitbetaalprijs af van 34,8 cent per kilo tegen 36,6 cent een week daarvoor. Op de Duitse groothandelsmarkten noteerden Nederlandse peren 95 cent, drie cent minder dan een week daarvoor en dertig cent lager dan vorig jaar.

100 miljoen euro

Dit seizoen is de tweede op rij met een dramatische prijsvorming voor appels en peren, mede door de boycot. Schattingen wijzen op een omzetschade als gevolg van de boycot van 100 - 125 miljoen euro per seizoen voor de Nederlandse appel- en perensector (teelt en handel). De gemiddelde telersprijs van Elstar appel en Conference peer ligt zo'n 20 tot 30 procent onder de gemiddelde prijs in de drie jaar voor de boycot. De NFO luidde deze week dan ook niet voor niets de noodklok. Veel telers en handelaren die extra kosten voor opslag hebben, door hun fruit in koelcellen op te slaan, dreigen in grote financiële problemen te komen. Fruit wordt opgeslagen in de hoop later in het seizoen kostendekkend af te kunnen zetten.

Of registreer je om te kunnen reageren.