Home

Nieuws

Foodwatch: groenteconserven nodeloos gezoet

Aan bijna de helft (46%) van de groenten in pot of blik wordt suiker toegevoegd. Dat blijkt uit onderzoek door voedselwaakhond Foodwatch.

“Zelfs groente - hét toonbeeld van gezond - wordt zo door de voedingsindustrie met suiker bedorven”, schrijft de consumentenorganisatie, met enig gevoel voor dramatiek. “Doordat de voedingsindustrie overal suikers aan toevoegt, tot zelfs groente aan toe, krijgen consumenten veel te veel suikers binnen en een eenzijdige smaakvoorkeur voor zoet.”

Foodwatch onderzocht het assortiment groenteconserven van de grootste vier supermarkten en hieruit bleek dat aan 79 van de 170 blikken en potten groenten suikers waren toegevoegd.

Wie de aanbevolen dosis groente eet met rodekool uit een potje krijgt 6 klontjes suiker binnen.

Toegevoegde suikers werden onder andere gevonden in doperwten, wortels, mais, rode kool, bieten, asperges, spruitjes, tuinbonen en kapucijners. Het suikergehalte (natuurlijk en toegevoegd bij elkaar) was het hoogst bij rode kool, die tot 10 gram suiker per 100 gram bevat. Dat is 25 gram suiker bij een dagelijks aanbevolen hoeveelheid van 250 gram groente, oftewel 6 suikerklontjes. Ook bieten en mais bevatten veel suikers, al is dat bij mais van nature al vrij hoog.

Biologisch en merken even zoet

Kiezen voor biologische conserven is geen uitweg uit deze suikervalkuil: ook aan 6 van de 11 biologische groenten bleken suikers (rietsuiker en honing) toegevoegd. Het betroffen biologische bieten, doperwten en worteltjes.

En ook uit het merk zijn weinig conclusies te trekken: zowel Bonduelle en Hak als de huismerken van AH, Jumbo, Lidl (Freshona) en Aldi (Goedland) voegen vaak suiker toe aan hun conserven.

Of registreer je om te kunnen reageren.