Home

Nieuws

Beter inzicht in actuele groenteprijzen

Het CBS gaat meer gedetailleerde prijsinformatie verzamelen over groenten in Nederlandse winkels.

Het betekent dat vooral voor diepvriesgroente straks eigen prijsontwikkelingen kunnen worden gevolgd. Nu zit diepvriesgroente nog in een categorie met overige groente, dus ook conserven. Vanaf 2016 zal het CBS beide apart vaststellen.

Voor de verse groente verandert er ook iets. Het jaar 2015 wordt een nieuw vergelijkingsjaar. Nu worden alle prijsontwikkelingen afgezet tegen 2006, maar het CBS wil meer actuele schommelingen kunnen vermelden. De veranderingen komen voort uit  een harmonisatie van de prijsonderzoeken in Europa.

Het CBS maakte de wijzigingen bekend bij de berichten over de jongste inflatiecijfers. In januari stegen de prijzen voor verse groente met 2,3 procent ten opzichte van december. Dat is een gematigde prijsstijging. In Duitsland bijvoorbeeld stegen de groenteprijzen 5,8 procent.

Of registreer je om te kunnen reageren.