Home

Nieuws

Veredelaars regelen uitruil groentepatenten

Elf groentezaadbedrijven gaan samenwerken in het uitwisselen van gepantenteerde groente-eigenschappen. Daartoe wordt volgende week het International Licensing Platform (ILP) opgericht.

Dat maakte Michael Kester, CEO van Syngenta Benelux, dinsdag bekend. Het platform regelt het gebruik van gepatenteerde planteneigenschappen en ook het sluiten van een licentie-overeenkomst en de betaling van royalties, wanneer veredelaars met gebruikmaking van andermans patenten een nieuw ras op de markt brengen.

In het platform zitten zowel groenteveredelaars mét als veredelaars zónder eigen patenten. "De winst voor de deelnemers zit hem in de open uitruil van kennis die patent-eigenaren hebben verzameld in hun onderzoek", aldus Kester. "Zonder octrooi en royalties zouden we onze investering niet terugverdienen en zouden we de kennis niet openbaar maken."

Voorbeeld van een dergelijk patent is de wittevlieg-resistentie die Syngenta ontdekte in een wilde variant van de paprikaplant, genetisch wist te traceren en inkruisbaar heeft gemaakt in nieuwe commerciële rassen. De werkwijze die de deelnemers aan het ILP zijn overeengekomen volgt de beperkte veredelingsvrijstelling, die sinds 1 juli in de Nederlandse Octrooiwet is opgenomen. Die vrijstelling stelt alle veredelaars in de gelegenheid om met alle genetisch materiaal en met de in patenten gepubliceerde informatie over de relevante genetische merkers te gaan veredelen. Pas als daar een commercieel ras van komt, gaat de gebruiker van het patent betalen.

Of registreer je om te kunnen reageren.