Home

Nieuws

Grote partijen giftige 'bio-meststof' onderschept

In Italië hebben de lokale autoriteiten deze week grote hoeveelheden van 'natuurlijke' meststoffen in beslag genomen omdat ze een bijzonder giftige stof (Matrina) bevatten, melden de Italiaanse kranten La Stampa en la Repubblica.it.

Bij een bedrijf in de provincie Cagliari werd ongeveer 10.000 kilo van de zogenaamde biomeststof in beslag genomen. In Zuid-Oost Italië (Brindisi en Foggia) zijn 30.500 liter en 25.700 kilo geconfisqueerd. De onderscheppingen volgden op meldingen van Federbio, de federatie van ecologische telers en handelaren in Italië. Het product wordt verkocht als biologische meststof. Het plantenextract bevat echter Matrina, een chemische stof die wordt gewonnen uit wortels van Sophora flavescens, een vlinderbloemige. In China wordt dit wortelextract veelvuldig ingezet als kruidengeneesmiddel. Matrina is ook bekend als middel tegen nematoden en schimmels.

'Vergelijkbaar met DDT'

In Europa is Matrina niet toegelaten vanwege de hoge toxiciteit voor mensen en dieren. Het gaat om een carbamaat met neurotoxische eigenschappen  (cholinesterase remming). De stof is niet alleen qua giftigheid maar ook vanwege zijn bio-accumulatie (via opslag in vet) vergelijkbaar met DDT, schrijft la Repubblica.it.
Volgens La Stampa komt het geregeld voor dat  telers worden benaderd door malafide handelaren. Daarbij speelt het misverstand mee dat producten van plantaardige oorsprong beter zouden zijn dan synthetische. Dit voorbeeld bewijst opnieuw dat ook middelen van plantaardige oorsprong bijzonder giftig kunnen zijn.

Late reactie

Hoeveel van de zogenaamde meststof door Italiaanse biologische telers is gebruikt en over welke periode, blijft onduidelijk. Opmerkelijk is dat Federbio al in juli 2013 het Ministerie van Landbouw en Gezondheid heeft gewaarschuwd voor deze middelen, die toen verkocht werden als biodynamische preparaten.  De associatie heeft toen ook Upbio, de nationale organisatie van ecologische en biodynamische telers, gewaarschuwd. Deze alarmering werd begin dit jaar herhaald toen werd geconstateerd dat etiketten waren vervangen.
Het schandaal met de giftige biomeststoffen is mogelijk veel groter dan nu bekend is geworden. Volgens Paolo Carnemolla, voorzitter van Federbio, worden biologische meststoffen ook massaal gebruikt in de geïntegreerde (gangbare) teelten. Hier is geen sprake van certificering en is het niveau van effectieve monitoring geringer, zegt Carnemolla tegen La Repubblica.it.

Of registreer je om te kunnen reageren.