Home

Nieuws

RIVM: risico asbest via hobbygroente klein

Het RIVM stelt dat het binnenkrijgen van asbestvezels via voeding een zeer klein risico oplevert voor de volksgezondheid.

Het RIVM reageert daarmee op een geval van een patiënte met buikvlieskanker die haar groente gedurende lange tijd heeft gewassen met opgevangen regenwater van een asbestdak. Het RIVM stelt dat dit geval geen bewijs is voor de relatie tussen kanker en het binnenkrijgen van vezels van asbest. Het RIVM sluit deze route echter ook niet uit. Het feit dat in dierexperimenten geen effecten zijn waargenomen na het toedienen van asbestvezels, maakt een verhoogd risico onwaarschijnlijk, stelt het RIVM.

Dat blijkt op antwoorden op Kamervragen van SP-kamerlid Ulenbelt na de uitzending van Zembla over ovens met asbest bij broodbakkerijen. Ulenbelt pleit voor het instellen van een onafhankelijke asbestautoriteit. Deze organisatie kan controleren of de regels worden nageleefd. 'Steeds weer zijn er calamiteiten met asbest, zoals bij de woningen in Utrecht. En zelfs in ons brood blijken asbestdeeltjes voor te kunnen komen. Dit moet stoppen. De regering moet snel met een plan komen om stap voor stap alle asbest uit Nederland te verbannen.'

Of registreer je om te kunnen reageren.