Home

Nieuws

Dijksma gaat voor beperkte veredelingsvrijstelling

Staatssecretaris Sharon Dijksma van landbouw gaat verder werken aan de invoering van beperkte veredelingsvrijstelling in de Rijksoctrooiwet 1995. Dat schrijft ze in een brief aan de Tweede Kamer.

Op welke manier ze dit verder vorm wil geven, is nog niet duidelijk. Hiervoor wil de staatssecretaris eerst organisaties spreken over de oplossingsmogelijkheden die de commissie Trojan heeft voorgesteld. Hierna wil Dijksma ook met Duitsland en Frankrijk overleggen over de kwekersvrijstelling.

Als Kamerlid was Dijksma in 2011 nog voor een uitgebreide vrijstelling van kwekersrecht, waarmee plantmateriaal voor alle kwekers beschikbaar is voor veredeling. Met haar Kamerbrief over de beperkte veredelingsvrijstelling lijkt Dijksma nu iets gematigder.

De Commissie Trojan oordeelde dat volledige kwekersvrijstelling juridisch niet haalbaar is. Hierover zijn juristen verdeeld. Trojan ziet meer in het aanpassen van de octrooiwet, waardoor veredelaars toch toegang kunnen krijgen tot het plantaardig materiaal.

Of registreer je om te kunnen reageren.