Home

Nieuws

Veredelaar hoeft techniek niet prijs te geven

Staatssecretaris Sharon Dijksma wil veredelaars niet verplichten inzage te geven in de gebruikte veredelingstechniek bij totstandkoming van rassen.

Die wens heeft de organisatie voor biologische landbouw Bionext bij de Tweede Kamer per brief verwoord. Dijksma wijst in haar antwoord op de concurrentiegevoeligheid en pleit voor overleg tussen Bionext en veredelaarskoepel Plantum om een manier te vinden om aan te geven welke rassen – gezien de techniek - geschikt zijn voor biologische landbouw.

De Europese Unie bereidt een nieuwe plantgezondheidsverordening voor. Dijksma geeft in haar brief aan bij haar inzet in Brussel Bionext te volgen op verschillende punten. Net als Bionext vind Dijksma het een goed idee om cultuur- en gebruikswaarde onderzoek voor biologische rassen optioneel te maken in plaats van verplicht.

Bionext vraagt in zijn brief aandacht voor een zo divers mogelijk aanbod aan rassen gelet op verschillen in grondtypen, verschillende jaargetijden en klimatologische omstandigheden, uiteenlopende afzetmarkten en andere factoren. Dijksma zegt daarvoor voldoende mogelijkheden te zien en te verwachten dat de onderhandeling over en uitwerking van de verordening nog tot 2016 zal lopen.

Of registreer je om te kunnen reageren.