Home

Nieuws

Laboratoria missen residu op groente en fruit

Bijna tien procent van de onderzochte laboratoria misten in een analyse van peren een nieuwe werkzame stof. Dat blijkt uit onderzoek van het Duitse voedselveiligheidssysteem QS.

Bij een proef onder 80 laboratoria in verschillende landen bleek dat er zeven een foute inschatting maakten en de werkzame stof verkeerd inschatten. Het ging om een gelijke geprepareerde monster op peren. Van de 80 bleken 59 laboratoria wel de juiste inschatting van de werkzame stof te geven. Het ging om de stoffen chlorantraniliprol und novaluron, waar de laboratoria hun werkwijze nu op moeten aanpassen. Geen van de labs verloor de QS-erkenning, maar QS concludeert dat ervaring van personeel belangrijk is. “We zetten bij deze test bewust nieuwe werkzame stoffen in, zodat de laborant niet op zijn ervaring kan bogen”, zegt Jens Schäfer, bij QS verantwoordelijk voor de competentietest voor laboratoria.

Het Duitse systeem heeft naar aanleiding van de Ehec-crisis vorig jaar ook een certificaat in voorbereiding voor de logistieke dienstverleners voor groenten en fruit. Daarmee wil het de keten geheel certificeren, dus inclusief de laboratoria.

Of registreer je om te kunnen reageren.