Home

Nieuws

Megaclaim GMO Franse telers

Frankrijk moet 338 miljoen euro terugbetalen aan ten onrechte ontvangen GMO-gelden voor groente en fruit. Dat blijkt uit een uitspraak van het Hof van Justitie van de Europese Unie.

De Franse overheid had een beschikking van de Europese Commissie aangevochten waarin Frankrijk was opgedragen het geld terug te betalen met rente. Het gaat om ten onrechte ontvangen gelden in de periode 1992 tot 2002 die Frankrijk inzette voor noodplannen voor haar telers.

Het doel van die noodplannen bestond erin de effecten van tijdelijke overschotten van het groente‑ en fruitaanbod te verzachten, de marktprijzen te reguleren door een gecoördineerde gemeenschappelijke benadering. Een klacht bij de Europese Commissie leidde in 2002 tot onderzoek naar de Franse praktijken. Met de uitspraak van het Hof van Justitie moet Frankrijk definitief overgaan tot terugbetaling.

Ook Nederland heeft een zaak aangevochten bij het hof over een terugvordering van GMO-gelden in een periode circa vijf jaar geleden. Die zaak loopt nog.

Of registreer je om te kunnen reageren.