Doorgaan naar artikel

Minister Kamp verwelkomt Fair Produce

Het keurmerk Fair Produce voor eerlijk oogstwerk in de paddenstoelensector heeft de afgelopen dagen ongekend veel publiciteit gekregen op radio, tv en in de landelijke kranten.

Minister Kamp van Sociale Zaken complimenteerde de sector met dit initiatief en reikte het eerste certificaat uit aan paddenstoelenkweker Kemmeren-de Kok in Rijsbergen.
Fair Produce kan deze steun van de minister goed gebruiken. Veel bonafide paddenstoelentelers aarzelen nog of zij het keurmerk zullen aanvragen. Het keurmerk beloont de telers, die zich houden aan de sociale wetgeving in Nederland, het wettelijk minimumloon, normale arbeidsuren en passende huisvesting. Een deel van de telers aarzelt, omdat zij wachten op de echte meerwaarde, namelijk een hogere marktprijs voor de Fair Produce-champignons.

Informatiekloof
Deze meerwaarde kan niet betaald worden uit de marge van de champignonhandelaren of de retailers. De hogere kostprijs kan nog niet worden doorberekend in de winkelprijs omdat de consument geen verschil ervaart tussen champignons afkomstig van bonafide telers en van telers die zich schuldig maken aan uitbuiting. Deze informatieachterstand bij de consument kan worden geslecht door stevige publiciteit over de ongewenste arbeidsomstandigheden.

Vliegwiel
De acties van onder andere Wakker Dier tegen de kiloknallers worden door journalisten begrijpelijkerwijs vergeleken met de intenties van Fair Produce. Dierenwelzijn is terecht in no time een belangrijk thema voor veel consumenten geworden.
Humaan omgaan met buitenlandse medewerkers in de agrarische sector is volgens ieder weldenkend mens van hoger belang dan dierenwelzijn. Regelmatige aandacht voor dit onderwerp zal leiden tot vragen van consumenten of media aan de supermarkten. Dan komt het vliegwiel ofwel de markt in beweging. Vandaar dat de huidige publiciteitsgolf zo waardevol is.
Supermarkten hebben in 2010 en 2011 de leveranciers van paddenstoelen en andere groente en fruit al verklaringen laten tekenen, dat in hun keten geen onoorbare praktijken mogen plaatsvinden. Fair Produce kan vanaf heden dergelijke leveranciersverklaringen borgen met een gedegen bedrijfscertificaat.
Pas als de vraag van consumenten en hun retailers naar Fair Produce-product toeneemt, zal de prijs langzaam maar zeker kunnen stijgen in vergelijking met het product van niet gecertificeerde telers.
De kans dat het Fair Produce product meerwaarde oplevert, wordt aanzienlijk verhoogd als de samenwerking bij de afzet in de keten door fusies van producentenverenigingen wordt versterkt.

Andere sectoren
Fair Produce is gestart in de paddenstoelensector, omdat daar de dubieuze Polen- en Bulgarenconstructies veelvuldig worden aangetroffen. In de zachtfruitsector, vollegrondsgroententeelt en de bomenteelt worden de regels eveneens massaal overtreden. Ook daar worden bonafide ondernemers uit de markt gedrukt. Als de Fair Produce-aanpak in de paddenstoelensector succesvol verloopt is de uitbreiding naar andere agrarische sectoren redelijk eenvoudig. Bart Jan Krouwel, de voorzitter van Fair Produce heeft dan zijn doel bereikt.

Reacties: onder deze weblog of op welschen@frugiventa.nl

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin