Home

Achtergrond 1 reactie

‘Uitspraak veredeling gemiste kans voor de boer en tuinder’

Onverwacht, onbegrijpelijk en zeer teleurstellend. Andere woorden weet directeur Niels Louwaars van Plantum, de overkoepelende organisatie van de Nederlandse plantenveredelaars niet te vinden voor de uitspraak van het Europese Hof van Justitie over de beoordeling van nieuwe veredelingstechnieken.

Het Europese Hof sprak woensdag uit dat nieuwe veredelingstechnieken waarbij het erfelijk materiaal van een plant wordt veranderd, zonder dat er soortvreemde eigenschappen inkomen, net zo moeten worden beoordeeld als klassieke vormen van genetische modificatie, waarbij soortvreemde eigenschappen in een gewas worden gebracht. Plantum-directeur Niels Louwaars is verrast.

U had dit niet verwacht?

“Nee. Er lag een conclusie van de advocaat-generaal die de andere kant op ging. Dit is zeer teleurstellend. Een gemiste kans.”

‘Van groot belang dat er gewassen komen die bestand zijn tegen droogte’

Waarom een gemiste kans?

“Voor boeren en tuinders is het van groot belang dat er robuuste weerbare gewassen beschikbaar zijn, die bestand zijn tegen plagen, tegen droogte, die resistent zijn tegen ziektes. Nieuwe veredelingstechnieken bieden kansen om die ontwikkeling te versnellen. Maar die weg wordt nu afgesneden.”

Artikel gaat verder onder de foto.

Niels Louwaars, directeur Plantum, vindt de uitspraak van het Europese Hof zeer teleurstellend en een gemiste kans.
Niels Louwaars, directeur Plantum, vindt de uitspraak van het Europese Hof zeer teleurstellend en een gemiste kans.

De technieken zijn toch niet verboden?

“Nee, maar de strenge regelgeving maakt het super ingewikkeld en het kost tientallen miljoenen per nieuwe eigenschap, puur en alleen voor de veiligheidstoetsing. Het is alleen aantrekkelijk voor de grootste bedrijven en de grootste gewassen. Niet voor niets zijn er alleen genetisch gemodificeerde gewassen in heel grote gewassen zoals mais, soja en katoen. Niet voor aardappelen.”

‘Boer en tuinder krijgen niet de beschikking over nieuwe gewassen die resistent zijn tegen ziekten en plagen’

Wat is het gevolg van deze uitspraak?

“Veredelaars die deze technieken willen gebruiken, kunnen dat in principe in Europa blijven doen, maar de producten mogen ze alleen elders op de wereld op de markt brengen. Het ligt voor de hand dat ze die innovaties buiten Europa zullen toepassen, omdat ze daar ook de gewassen die ze ontwikkelen kunnen afzetten. Maar misschien nog wel belangrijker is de gemiste kans voor de boer en tuinder. Die krijgt in Europa niet de beschikking over nieuwe gewassen die resistent zijn tegen ziekten en plagen en minder gewasbeschermingsmiddelen nodig hebben.

De Europese rechter staat bepaalde technieken uit de klassieke veredeling nog wel toe, omdat die bewezen zijn veilig te zijn.

Dat gaat om het gebruik van chemische stoffen of straling bij veredeling. Technieken die we al 80 jaar gebruiken en waarbij je heel ongericht werkt. Terwijl we met de nieuwe technieken heel gericht met een chirurgische ingreep een eigenschap kunnen aanpassen en de risico’s dus feitelijk kleiner zijn. Dat mogen we niet toepassen. Dat vind ik heel vreemd.”

En nu?

“Ja dat is de grote vraag. Het is nu aan de Europese Commissie. In het regeerakkoord staat heel duidelijk dat de Nederlandse regering hiermee aan de slag wil. Maar nu wordt dat wel moeilijk.”

Eén reactie

  • P Verschuren

    Ik ben er niet rouwig om. Die krokodillentranen van Plantum maken ook weinig indruk. Jullie kunnen al 100 veredelen op droogteresistentie maar nu moet het op stel en sprong? Experts buitelen over elkaar heen om te zeggen hoe veilig de technieken zijn en hoe chirurgisch precies. Diezelfde experts wijzen op het belang van genetische aanpassingen om chemische toepassing te beperken, maar diezelfde experts beweren tevens dat deze chemische toepassingen volkomen veilig en chirurgisch toe te passen zijn. Dus wat is dan dit belang? Als het imago in het geding is dan weet ik niet wat zwaarder weegt. Ik heb nog nooit een houdbaar argument voor kunstmatige genetische aanpassingen gehoord.

Of registreer je om te kunnen reageren.