weblog

Tomatenboek is feest van herkenning

Nu in de boekhandel: De Tomaat (en de bizarre wereld van vers voedsel). Voor iedereen in de keten een feest van herkenning.

Onafhankelijk journalist Annemieke Hendriks deed jarenlang onderzoek en volgde de tomaat, de Nederlandse exporttomaat voorop, op haar wegen door Europa. Het resultaat is een bijna vierhonderd pagina's voortdenderende tocht door heel Europa langs markten, tuinders, zaadveredelaars, onderzoekers en supermarkten.

En voor wie denkt dat hij alles al weet over de tomaat, GMO, genetisch wel of niet gemanipuleerde gewassen, smaken, herkomsten, groot- en kleinschalig investeren en wat nou duurzamer is of minder duurzaam... die vindt het hier allemaal nog eens smakelijk opgediend. Want zowel voor de volger van het tomatennieuws van de laatste jaren als voor alle spelers in dit spel is Hendriks' boek een feest van herkenning.

Blik van relatieve buitenstaander

Juist het feit dat zij als relatieve buitenstaander een dappere en tamelijk geslaagde poging heeft gedaan om al die eigenaardigheden van de Nederlandse glastuinbouw te doorgronden, maakt het zo leuk om te lezen. Ze stelt vragen die de vakbladjournalist soms overslaat. "Want dat weet toch iedereen?"

En ze komt op plekken waar wij niet elke dag komen. Zo staat het lot van de tuinder en de tomaat in Roemenië na het lezen van dit boek wat prangender op het netvlies van de lezer.

Hoofdrol voor broers Looije

Bovendien weten we aan het slot echt precies wat de broers Jos en Vincent Looije vinden over alles wat met die doldwaze tomatenketen te maken heeft. De Looije's hebben het hart van de schrijfster gestolen met hun filosofieën en denkkronkels, die laveren tussen diep tot haast spiritueel en knap Westlands en vooral heel pragmatisch.

Vanmiddag wordt het boek ten doop gehouden op het bedrijf van Jos Looije in Burgerveen. Maar nu al volop in de boekhandel verkrijgbaar.

Of registreer je om te kunnen reageren.