deelnemers aan teeltgeluiden

‘Voorstander van langzaam werkende meststoffen’

“Het staat er pico bello op. Geen problemen.” Henk van Doorne is tevreden over zijn slateelt. “Alleen kloppen de geplande oogstschema’s niet helemaal."

"We lopen een week tot tien dagen voor met oogsten. Het is heel warm geweest. We hebben een soort nazomer gehad. Een voorbeeld: we zitten nu (26 september) sla van 23 kilo te oogsten. Die stond gepland voor 5 oktober. Je bent dus een beetje uit de planning. Zeker met opnieuw zaaien op de juiste data denk je wel eens: mijn kas ligt leeg. En dat wil je voorkomen. Het wordt in deze periode een serieus spel om altijd voldoende te kunnen leveren.”

Rupsen
Kwalitatief is er niets aan de hand is. Het blijft echter opletten. “In de afgelopen periode zijn er veel meer problemen geweest met rupsen en motjes. Je moet dan vreselijk alert zijn om preventief te handelen. Als de sla eenmaal is geïnfecteerd, dan krijg je het er niet meer uit. Elders is er daardoor hier en daar toch wel eens een vakje versnipperd.” De grootste problemen met rupsen zijn inmiddels echter wel weer overwonnen.

Grondtemperatuur omlaag
Bij de klimaatregeling is het nu nog zaak om zo koud mogelijk in te stellen. Nu de dagtemperaturen en ook nachttemperaturen nog vrij hoog zijn, blijven de luchtramen zo ver mogelijk open. “De grondtemperaturen moeten naar beneden, anders wordt de onderkant straks te zwak bij de winterrassen. Die mogen niet te snel gaan groeien.”
Brian en Wiske zijn de hoofdrassen voor de winterteelt. Nu oogst Van Doorne nog van de zomerrassen Rex en Jannica.

Voorzichtiger water geven
Met de watergift wordt hij naar de herfst toe duidelijk voorzichtiger. “Al kun je, met nog redelijk veel instraling, in het begin nog behoorlijke giften meegeven. Later moet je voorzichtiger worden. Sla blijft eerder nat, wat eerder glazigheidsproblemen kan geven. Sporadisch heb ik hier en daar al de eerste tekenen daarvan gesignaleerd. Dat geeft toch aan dat je moet oppassen.”

Langzaam werkende meststoffen
In deze tijd wordt ook de bemesting aangepast op de winterperiode. Dat wil zeggen dat er langzaam werkende meststoffen worden ingewerkt. “Persoonlijk ben ik een groot voorstander van die meststoffen. Ik heb daar heel goede ervaringen mee, om glazigheid en andere narigheid te voorkomen. We willen dat niet opgeven, al schrikt het wel af dat de kosten ruim 2,5 keer zo hoog liggen als voor standaard meststoffen. 15 euro voor een are is een hoop geld. Maar als je daarmee nagenoeg alle problemen kunt tackelen, dan is het me dat wel waard.”

In de opvolgende voorjaarsteelt heeft hij er door de duurwerking ook nog steeds profijt van. “Je kunt dan met een normale meststof verder gaan. Maar je kunt ook langzaam werkende meststoffen aanhouden. Je hoeft daar dan nog maar een kleine hoeveelheid van te gebruiken. Een deel van wat het gewas nodig heeft, zit dan al als buffer in de grond.”

Of registreer je om te kunnen reageren.