teeltgeluid

‘Beetje blijven gieten om groei er in te houden’

De sla-teelt in de kas bij René Karremans in Oud-Gastel verloopt aardig naar tevredenheid.

“Prijstechnisch gaat het gelukkig wat beter. We hebben wel een najaar met vrij weinig zonuren, maar teelttechnisch gaat het toch nog niet zo slecht. Je zou erger kunnen verwachten met deze weersomstandigheden.” Hoewel de invloeden van het najaar merkbaar zijn, heeft het gewas geen last van een echt zwakke onderkant.

Iets blijven gieten
Ondanks het vaak donkere weer geeft hij regelmatig water. “Elke week blijf ik toch tijdig een beetje gieten om de groei er in te houden, natuurlijk wel afhankelijk van de natheid van de grond. Al zijn die gietbeurten niet supergroot. Soms een minuutje, bij meer vriezend weer hooguit twee minuten per week.” Bij wat kleinere planten kan het 2,5 tot 3 minuten per week worden, bij de pas geplante sla 5 tot 6 minuten. “Maar daarna is het ook alleen maar bijhouden. De grond droogt nu niet meer in, dus het wordt al snel te nat.”
Hij geeft altijd 2,2 EC aan voeding mee, in de vorm van kali- en kalksalpeter. “Nu, naar het najaar toe, gaat dat iets meer richting kali toe. Straks in het voorjaar wordt dat weer meer kalksalpeter.”
Het stookseizoen is ook weer begonnen. “De kachels gaan geregeld aan. Als ze straks veel aan moeten, zul je ook wat meer water moeten gaan geven.”

Vlot snijden
Karremans is met oogsten net begonnen aan het ras Halewijn. De bedoeling is om die met 34 kilo te snijden. Dat probeert hij ook te halen, al wordt er met de huidige prijsvorming redelijk vlot gesneden. Van ziektes en plagen heeft het gewas geen last. “Op het moment is het vrij rustig.”

Paksoi
Naast sla teelt hij ook nog paksoi. “Die blijft in deze tijd van het jaar iets makkelijker groeien dan sla. Al moet je er in deze tijd ook een beetje extra zorg aan besteden, om de Alternaria eruit te houden. Dus voldoende luchten en af en toe toch een keertje met Signum spuiten.”

Of registreer je om te kunnen reageren.