Glas

Partner

Nieuwe rode snoeptomaten Scarlet Star en Crimson Star

Sakata Vegetables introduceert twee nieuwe sterren aan het assortiment snoeptomaten: Scarlet Star F1 (ex TOM02459) en Crimson Star F1 (ex TOM02460). Daarnaast is de lemon helder gele TOM02629 F1 ook commercieel beschikbaar. Samen met het reeds commercieel beschikbare rode productiekanon Bellastar, de bruine Chocostar en de roze Rozestar hebben we nu een breed assortiment met smaakvolle en productieve snoeptomaten rassen.

Goede smaak en hoge productie

Scarlet Star en Crimson Star combineren een goede smaak met een hoge productie gedurende het hele seizoen. Ten opzichte van het referentieras hebben ze meer groeikracht, zijn wat vegetatiever en geven gemakkelijker splijttrossen. Door de teelt met een combinatie van klimaat, stengel- en trossnoeibeleid en bladplukken te optimaliseren, zijn (te)veel gewas en een laag gemiddeld vruchtgewicht (fijnere vruchten) te voorkomen. Proeven bij diverse telers tonen aan dat dit mogelijk is. Het eindresultaat is een veel hogere productie dan het referentieras en een gemiddeld vruchtgewicht van de gewenste 10-12 gram en een besparing op arbeid, omdat de bandbreedte waartussen geoogst wordt klein is.

Scarlet Star

De rode snoeptomaat combineert een hoge productie met een goede smaak. Het is een zeer groeikrachtige ras met veel en kortere splijttrossen gedurende het hele seizoen. Het plantmodel is meer gesloten. De plant moet vanaf de start generatief en op zijn vruchten worden gestuurd. Het ras is vrijwel ongevoelig voor vruchtval. Het is een typische snoeptomaat met iets meer bite, waardoor de houdbaarheid uitstekend is.

Scarlet Star is voor telers die een voorkeur hebben voor een vegetatiever ras en graag generatief sturen, maar wel uithoudingsvermogen (voldoende groeikracht) heeft voor het hele seizoen.

Crimson Star

De rode snoeptomaat heeft een zeer vroege en hoge productie en uitstekende smaak. Het gewas en de vruchten komen meer overeen met het referentieras, maar wel met meer groeikracht en is supersnel in productie. Gedurende het hele seizoen zijn er voldoende splijttrossen. Voor een goede balans is trossnoei nodig. Het ras is minder gevoelig voor vruchtval. De plant wordt wat meer open naar de zomer toe. De houdbaarheid is uitstekend.

Crimson Star is voor telers die een generatiever ras willen, waardoor de productie vroeger op gang komt. Het ras heeft voldoende groeikracht om het hele seizoen door te komen.

 

Overzicht van ons assortiment met de belangrijkste kenmerken

  • Bellastar: rode snoeptomaat. Zeer productief, hoge plukprestatie en uitstekende houdbaarheid. Gemakkelijk te telen en uniform vruchtgewicht. Rendementsras.
  • Chocostar: bruine snoeptomaat. Uniform vruchtgewicht en uitstekende smaak. Goede houdbaarheid. Korte en groeikrachtige plant.
  • TOM02926: lemon helder gele snoeptomaat. Lange plant met lange trossen met helder gele tomaatjes. Vruchtgewicht zit met gemiddeld 12 gram aan de bovenkant. Goede smaak en houdbaarheid.
  • Rozestar: roze snoeptomaat. Korte en vegetatieve plant en moet generatief worden gestuurd. Belangrijk is dat voor goede smaak niet te vroeg geoogst moet worden.
  • Royalstar: oranje troscherrytomaat. Unieke kleur en ongevoelig voor scheuren. Mooie presentatie aan de tros. Korte, sterke plant en uitstekende smaak.
  • Rhianna: roze cocktailtomaat (25 gram). Zeer vegetatieve plant. Typische unami smaak. Alleen te telen als losse tomaat.
  • TOM02655: nieuwe roze cocktail/grove cherrytomaat (20 gram). Mooie kleur en goede smaak. Ook te proberen als trostomaat.

Tussenresultaat Demo (Delphy Bleiswijk) t/m week 34

Ras Gem prod/m2 Vruchtgewicht Brix Flavour (Wur July 2019)
Scarlet Star F1 19,4 10.6 9.4 70
Crimson Star F1 19,3 10.5 9.4 69
Referentie 17,1 11.7 9.7 64


Neem voor meer informatie contact op met:

Pieter Vermeulen
High Tech Tomato Specialist
T: 06-53730188
E: pieter.vermeulen@sakata.eu

Nieuwe rode snoeptomaten Scarlet Star en Crimson Star