Glas

Nieuws

BelOrta in de top 3 van Nederlandse coöperaties

BelOrta zou in Nederland tot de top 3 afzetorganisaties behoren en heeft bijna evenveel leden als de Nederlandse top 7.

Dat blijkt uit een analyse van vakblad Groenten&Fruit. Het Belgische BelOrta heeft in het 5-jarig bestaan haar omzet uitgebouwd van € 300 miljoen naar €436 miljoen in 2017. Dat zou in Nederland een toppositie betekenen. Bron daarvoor is onder andere de top 100 van coöperaties van de coöperatiekoepel NCR.

Coforta

Uit de top 100 blijkt dat Coforta (The Greenery) een omzet van € 1.030 miljoen (2016) vertegenwoordigt, maar de ledenomzet zal naar verwachting ruim onder de helft van die omzet liggen. In het jaarverslag maakt de afzetorganisatie alleen bekend dat het met 450 leden werkt, 50 contracttelers en 500 buitenlandse telers. In 2012 was de ledenomzet nog € 485 miljoen, maar die is sindsdien stevig gedaald.

Harvest House

Nummer 2 op de NCR-lijst was Harvest House met een omzet van € 703 miljoen, maar dat is ook niet de ledenomzet. Die bedraagt over 2016 circa € 553 miljoen, zo blijkt uit het jaarverslag van de glasgroentespecialist. BelOrta heeft als brede afzetorganisatie meer gemeen met The Greenery, Best of Four en ZON.

De andere Nederlandse afzetorganisaties voor groente en fruit uit de NCR-lijst melden een lagere omzet dan BelOrta. Zo was de omzet van Van Nature in 2016 € 356,5 miljoen, die van Best of Four € 389 miljoen en die van DOOR € 369 miljoen.

‘We hebben nooit een ontmoedigingsbeleid tegen kleine bedrijven gevoerd’

BelOrta heeft 1.300 leden

BelOrta heeft wel een sterk afwijkende ledenbasis van de top 7 van Nederland. Met 1.300 actieve leden heeft BelOrta bijna evenveel leden als de 7 grootste afzetorganisaties in Nederland, zo blijkt ook uit de NCR-lijst. Met 450 leden (2016) is The Greenery in Nederland de grootste partij. BelOrta laat desgevraagd weten dat het ledenbestand relatief veel kleine bedrijven bevat. “We hebben nooit een ontmoedigingsbeleid tegen kleine bedrijven gevoerd. Het zijn kleine bedrijven die met liefde voor hun vak lang doorgaan. Het zijn waardevolle bedrijven die vaak hoogwaardige producten leveren.” Jaarlijks stoppen enkele tientallen bedrijven bij BelOrta. Die ontwikkeling is in Nederland harder gegaan.

Of registreer je om te kunnen reageren.