Glas

Nieuws

Innovatie in veredeling niet langer taboe

Nieuwe veredelingstechnieken, zoals Crispr-Cas9, zijn niet langer taboe. Ze worden niet op voorhand op één hoop gegooid met de eerste generatie genetische modificatie. Dat bleek donderdag tijdens een grote EU-conferentie over de toepassing van nieuwe veredelingstechnieken in de landbouw.

De suggestie om nieuwe technieken uit te zonderen van de bestaande regelgeving voor biotechnologie krijgt weerklank op het niveau van beleidsmakers en politici in Brussel. Weerstand blijft er echter wel, zo bleek op de bijeenkomst. In de biologische landbouw en bij consumenten- en milieuorganisaties blijft sceptis bestaan tegen ‘onnatuurlijke technieken’ die worden gebruikt bij de veredeling van planten, zeker als onduidelijk is wie er voordeel van heeft.

Paolo de Castro

Aan de conferentie namen 400 vertegenwoordigers uit Europese wetenschap, bedrijfsleven, maatschappelijke organisaties en politiek deel. Een van de meest uitgesproken en opvallende sprekers was de sociaal-democraat Paolo de Castro. De Italiaanse oud-landbouwminister, Europarlementariër, en vice-voorzitter van de landbouwcommissie, brak een lans voor de toelating van nieuwe technieken, waarbij binnen de grenzen van de soort met behulp van slimme technieken kleine veranderingen in het erfelijk materiaal worden aangebracht.

Genetische modificatie

De Castro stelde vast dat een groot aantal landen in de Europese Unie tegen de toepassing van genetische modificatie is. “Maar nu hebben we te maken met een nieuwe ontwikkeling, die heel erg afwijkt van genetische modificatie. We brengen niet de genen van de ene soort naar een ander. We gaan niet de soortgrens over. We hoeven niet bang te zijn voor innovaties die het natuurlijk proces volgen. Innovatie en traditie staan niet tegenover elkaar; innovatie is vooruitgang op de goede weg.”

Dat de Europese Commissie hecht aan het lostrekken van de discussie, bleek uit de aanwezigheid van de commissarissen Vytenis Andriukaitis en Phil Hogan. Hogan zei dat de commissie zoekt naar een weg die de discussie ontdoet van ongefundeerde meningen.

Of registreer je om te kunnen reageren.