Glas

Nieuws

Kas voor onderzoek op dak REO Veiling

Onderzoeks- en voorlichtingsbureau Inagro en REO Veiling gaan een kas ten behoeve van onderzoek bouwen op het dak van de kistenloods van de veiling in Roeselare. De opening van het gebouw is voorzien voor het voorjaar van 2018.

Het project 'Dakserre Inagro' gaat volgens de initiatiefnemers beschikken over een aantal unieke onderzoeks- en demofaciliteiten als inspiratiebron voor de sector. De kas biedt de mogelijkheid voor praktijkgerichte onderzoek in de komende decennia en is representatief voor de huidige moderne teelt van vruchtgroenten en bladgewassen. De gevelkas biedt tevens de optie tot demonstratie van en onderzoek naar de mogelijkheden van verticaal telen. Daarbij wordt gedacht aan hangende carrousels met goten of potten en aan meerlagensystemen met additionele led-belichting.

Duurzame gebouw(d)

De kas wordt gebouwd met een minimale ecologische footprint door het gebruik van duurzame bouwmaterialen met een beperkte milieu-impact. Anderzijds wordt erover gewaakt dat de latere exploitatie en onderhoud een minimum aan energie vragen. Er komt een verbinding met het warmtenet van MIROM en met de WKK van het onderliggende kistenloods van REO Veiling. Daarnaast zullen zonnepanelen gaan zorgen voor eigen energieopwekking. Koeling in de kassen zal gebeuren met natuurlijke ventilatie, aangevuld met adiabatische koeling door hogedrukverneveling. Verder tracht men door zoveel mogelijk recirculatie en ontsmetting/zuivering van de waterstromen toe te passen, een gesloten waterbalans te creëren voor zowel de teelt als voor de sanitaire voorzieningen.

Sector betrokken

Binnenkort zitten Inagro, REO Veiling en het projectteam onder leiding van META Architectuurbureau samen om de plannen verder uit te werken. De sector zal actief betrokken worden bij heel het project. De opening van het gebouw is voorzien voor het voorjaar van 2018.

Of registreer je om te kunnen reageren.