Glas

Nieuws

Nederlands plan aanbodbeperking glasgroente

Nederland heeft de Europese Commissie een plan voorgelegd om marktafspraken mogelijk te maken in een crisiskartel.

Staatssecretaris Sharon Dijksma heeft de Europese Commissie 'een casus' voorgelegd met een vrijstelling voor afspraken met betrekking tot aanbodregulering. Het plan is in overleg met de sector opgesteld. Dat beaamt de koepel voor afzetorganisaties DPA. Dijksma heeft nog geen antwoord ontvangen, maar wil daar volgende week opnieuw naar vragen op een bijeenkomst voor landbouwministers. Ook andere landen zouden een crisiskartel steunen.

In 2011 - tijdens de Ehec-crisis - deden Nederlandse afzetorganisaties ook zo'n voorstel, maar dat werd toen afgewezen. Het huidige voorstel is gebaseerd op het voorstel uit 2011. Het is geen blauwdruk voor een crisiskartel. Er zouden nog veel details tussen telersverenigingen besproken moeten worden, maar het is 'een realistisch plan waar de verenigingen mee verder kunnen', aldus DPA. Om welk product het gaat, wil DPA niet zeggen en ook Dijksma maakt dat niet bekend in de kamerbrief. In 2011 werd in ieder geval een plan voor een crisiskartel voor komkommer ingediend en afgewezen.

Of registreer je om te kunnen reageren.