Glas

Nieuws

Rechter: teler niet ruïneren bij saneren glas

De Rechtbank van Rotterdam is van oordeel dat een saneringsproject van oud glas in de gemeente Westvoorne niet de teler financieel mag ruïneren.

De teler stelt dat zijn oude dagvoorziening in het geding is, nadat de gemeente planschade van omwonenden volledig op de teler wil verhalen. De rechtbank van Rotterdam vindt niet dat de teler zo financieel gedupeerd mag raken in een grondtransactie die het algemeen belang dient, namelijk landschappelijke verbetering.

Het juridische conflict draait om de uitvoering van een ruimte-voor-ruimte-regeling in de gemeente, waarbij de betreffende teler voor elke 5.000 meter gesaneerd glas een woning mag laten bouwen in een ander deel van de gemeente. De teler liet een bedrijfswoning omzetten in een burgerwoning en wees een andere locatie aan als tweede compensatie. Voor die aanwijzing krijgt de teler 200.000 euro van de betreffende eigenaar van de grond. Opvallend is dat het contact tussen de teler en grondeigenaar is gelegd via een familielid van de grondeigenaar, een ambtenaar op het gemeentehuis van Westvoorne. Bij die woningbouwplannen zijn echter planschades toegekend van in totaal bijna 90.000 euro. De gemeente wil die schade neerleggen bij de gesaneerde teler, die daarop stelt dat zijn pensioen in gevaar komt. De rechtbank laat nu toe dat de teler inzage geeft in zijn financiën voor de verdere afwikkeling van de zaak.

Of registreer je om te kunnen reageren.