Glas

Foto & video

Rucola oogsten ging nog nooit zo gemakkelijk

Begin maart oogstten Harry en Helga Rommens in Wommelgem (B) de tweede snee rucola, met de nieuwe Ortomec-7000. Door de machine kunnen ze al het werk op het bedrijf van 11.000 vierkante meter samen aan.

Harry en Helga Rommens in Wommelgem (B) hebben vorig jaar de substraatteelten tomaat en aubergine vaarwel gezegd. "Het was qua energiekosten niet meer op te brengen." Tot en met de buisverwarming werd de kas leeggehaald en in september zaaiden ze rucola voor een jaarrond teelt. Begin maart oogstten zij de tweede snee rucola, met de nieuwe Ortomec-7000, geleverd door mechanisatiebedrijf Abemec in Rijsbergen. Door de vier kleine poelies heeft deze maaier maar een smal rijpad. De Rommens hebben door de maaimachine (kosten € 30.000) geen extra personeel meer nodig. "In twee uur hebben we 300 vierkante meter rucola geoogst, kant en klaar in kratjes. Het onkruid wieden kost veel meer werk."

Foto's en tekst: Gerard Boonekamp

Foto

 • De maaimachine op rupsbanden heeft een 2 cylinder dieselmotor en weegt in totaal ongeveer 700 kilo. Snelheid en richting worden geregeld met de joystick, de maaihoogte met knopjes op een display. Als het zelf opgehangen pvc-pijpje voor de machine het blad raakt, wordt de maaihoogte kritiek.

  De maaimachine op rupsbanden heeft een 2 cylinder dieselmotor en weegt in totaal ongeveer 700 kilo. Snelheid en richting worden geregeld met de joystick, de maaihoogte met knopjes op een display. Als het zelf opgehangen pvc-pijpje voor de machine het blad raakt, wordt de maaihoogte kritiek.

 • De poelies waar de lintzaag overheen loopt, worden hydraulisch aangedreven. De brede transportband steunt op een rvs-rol die tevens de maaihoogte bepaalt.

  De poelies waar de lintzaag overheen loopt, worden hydraulisch aangedreven. De brede transportband steunt op een rvs-rol die tevens de maaihoogte bepaalt.

 • Rommens heeft een eigen meetlat voor de maaihoogte aan de rol vastgemaakt.

  Rommens heeft een eigen meetlat voor de maaihoogte aan de rol vastgemaakt.

 • De hoogte van de lintzaag en de transportband kan via een hydraulische cylinder tijdens het rijden versteld worden.

  De hoogte van de lintzaag en de transportband kan via een hydraulische cylinder tijdens het rijden versteld worden.

 • De rvs lintzaag en de transportband zijn gecertificeerd voor toepassing met voedingsmiddelen.

  De rvs lintzaag en de transportband zijn gecertificeerd voor toepassing met voedingsmiddelen.

 • Een belangrijke verbetering van de Ortomec-7000 is de toepassing van 4 kleine poelies in plaats van 2 grote. Daardoor steekt de lintzaag veel minder ver naar buiten en kan de kasruimte beter benut worden.

  Een belangrijke verbetering van de Ortomec-7000 is de toepassing van 4 kleine poelies in plaats van 2 grote. Daardoor steekt de lintzaag veel minder ver naar buiten en kan de kasruimte beter benut worden.

 • De machine van Rommens is de eerste die Abemec heeft afgeleverd met een plateau om te wegen. Nadat de machine even is stil gezet om mee te helpen bij inpakken, start hij meteen weer op dezelfde maaisnelheid.

  De machine van Rommens is de eerste die Abemec heeft afgeleverd met een plateau om te wegen. Nadat de machine even is stil gezet om mee te helpen bij inpakken, start hij meteen weer op dezelfde maaisnelheid.

 • De kratjes met rucola worden op het plateau meteen op 1 kilo afgewogen zodat er geen overbodige handling meer hoeft plaats te vinden.

  De kratjes met rucola worden op het plateau meteen op 1 kilo afgewogen zodat er geen overbodige handling meer hoeft plaats te vinden.

 • In de loods wordt de rucola nog even gebroesd voor betere houdbaarheid.

  In de loods wordt de rucola nog even gebroesd voor betere houdbaarheid.

 • Dan nog even een velletje erop, en het dagverse product is klaar voor vervoer naar de veiling.

  Dan nog even een velletje erop, en het dagverse product is klaar voor vervoer naar de veiling.

Of registreer je om te kunnen reageren.