Fruit

Nieuws

Markt: Harde correctie mindere Conferenceperen

De verkoop van klasse 2-peren kwam zwaar onder druk op de eerste veildag in België in week 6.

De prijs voor klasse 2 klapte in op de gecombineerde veilingen in België. Voor de klasse 2-peren Conference van de maat 70 mm werd € 0,50 betaald, waar dat niveau vorige week nog rond de € 0,70 lag. De prijs van € 0,50 betekent dat het verschil met klasse 1-product maar liefst € 0,33 bedroeg, terwijl dat verschil de afgelopen jaren in deze week rond € 0,10 lag. Vorig jaar werd voor klasse 2 van deze maat € 0,44 betaald, in 2020 circa € 0,66 per kilo.

Betere prijzen op internationale markten

Op de internationale groothandelsmarkten lijkt nog weinig aan de hand met de Conferenceprijzen. De beste kwaliteiten konden in week 5 nog zelfs € 0,05 oplopen op Duitse groothandelsmarkten. Dat geldt voor Belgische en Nederlandse Conference. Nederlandse Conference noteert met € 1,40 een handelsprijs die € 0,05 hoger ligt dan de Belgische. Toch wordt gesignaleerd dat de Belgische en Duitse Conference plaats maakt voor Turkse Santa Maria-peren. Dat is op groothandelsmarkt Frankfurt het duidelijkst zichtbaar. Overzees aanbod is niet noemenswaardig, blijkt uit de analyse.

Ook in Frankrijk en Verenigd Koninkrijk zijn geen wijzigingen in groothandelsprijzen voor Conference. Dat correspondeert met het beeld op de veiling dinsdag voor klasse 1.

Middenprijs omlaag

Het grotere aanbod klasse 2 in België drukt de middenprijs behoorlijk. Fruittrading company geeft een index af van € 0,72. Daarmee liggen prijzen nog net boven het een na beste afzetjaar 2019/2020.

Of registreer je om te kunnen reageren.