Fruit

Nieuws

NFO: Fruitteelt verdient vrijstelling GLB-eisen

De fruitteelt mikt op vrijstellingen in het nieuwe GLB-stelsel vanaf 2023.

De fruitteelt neemt een bijzondere positie in als meerjarige teelt. Daardoor is er een meerjarig ecosysteem in de boomgaard. Dat is heel iets anders dan wanneer je in het voorjaar begint te zaaien op een perceel en opnieuw iets opbouwt, zegt Gerard van den Anker, voorzitter van de Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO). In overleg met het ministerie probeert de NFO aan te geven hoe bijzonder die positie is en hoe telers zo praktisch mogelijk aansluiten op GLB-criteria voor steun.

Dat geldt zowel voor de basisvergoeding als de eco-regelingen, stelt Van den Anker. “De perenteelt bijvoorbeeld, daar werken telers met oorwormen en schuilplaatsen voor oorwormen, maar ook roofvogels, Daar is dus al een ecosysteem nodig om teeltsysteem rond te krijgen. Dat behoeft een andere waardering. Het is niet zo moeilijk, we laten dat graag zien.” Ook bij fruitteelt komen volgend jaar pilots om te bezien hoe de gangbare fruitteelt past in de structuur van het GLB.

Lees ook: Hoe hard landen GLB-eisen in groenten en fruit?

Stelsel nodeloos complex

Dat het stelsel zo ingewikkeld wordt, wekt ook weerstand. Van den Anker: “De vereenvoudiging voor telers zou centraal staan. Inmiddels is het al complex, er is al sprake van regionale differentiatie. Laten we het niet ingewikkelder maken. Laat het lagere geldbedrag landen op het boerenerf en niet bij de certificeringsinstellingen. Laat het een beloning zijn voor extra diensten en niet opgaan aan administratieve lasten. ”

Of registreer je om te kunnen reageren.