Fruit

Nieuws

Waterschap controleert fruittelers met drones

Waterschap Rivierenland houdt met drones in de gaten of fruittelers zich wel aan het beregeningsverbod houden.

Alle ondernemers of burgers die overdag toch beregenen met oppervlaktewater krijgen eerst een waarschuwing en bij een tweede overtreding een boete. Woordvoerder Jelmer Krom van het waterschap, dat vorige week donderdag het beregeningsverbod tussen 09.00 en 18.00 uur heeft ingesteld, laat weten dat een handvol overtreders inmiddels een waarschuwing heeft ontvangen.

Appels koelen

De fruittelers probeerden vorige week tevergeefs een ontheffing te krijgen op het beregeningsverbod. Met name appels zijn gevoelig voor schade door oververhitting van de rijpende vruchten. Het met directe beregening koelen van de appels, die veel zon vangen en waarvan de temperatuur juist overdag te hoog dreigt op te lopen, kan de schade voorkomen. Een combinatie van druppelbevloeiing overdag en beregening in de avond en vroege ochtend helpt maar ten dele.

Verbod voorlopig nog van kracht

Rivierenland heeft het water dat via een extra inlaat vanuit de rivieren de polders binnenstroomt hard nodig om aan de huidige behoefte te voldoen. Ook de incidentele en lokale regenbuitjes zijn onvoldoende om het heersende neerslagtekort zodanig in te lopen dat het beregeningsverbod geheel of deels zou kunnen worden ingetrokken.

“Een ontheffing bij de een mag natuurlijk niet leiden tot problemen bij de ander”, aldus Krom. “Maar als de situatie het toelaat proberen we natuurlijk zo snel mogelijk maatregelen te versoepelen daar waar dat het hardste nodig is.”

Of registreer je om te kunnen reageren.