Fruit

Achtergrond

Markt: Eerste veilprijs Conference-peer boven € 1

De eerste Conference-peren zijn dinsdag 31 augustus geveild in België, met prijzen van meer dan een euro. Dat blijkt uit veilingoverzichten van Belgische veilingen.

Het was de grovere maat 70-75 mm waarvoor de prijs opliep tot € 1,05. Het verschil met kleinere maten was fors. Voor 55-60 mm drukte de handel voor € 0,58 af, voor 50-55 mm nog een dubbeltje minder. Met deze eerste veiling van een beperkte 168 ton peren ligt de prijs boven de primeurprijs van het laatste krappe perenjaar 2019. Toen werd voor forse maten € 0,68 betaald.

Wat doet prijs Conference?

De prijsverwachtingen voor Conference zijn hooggespannen. De oogst is de kleinste in tien jaar. Concurrerende perentelers uit Italië hebben een nog kleinere oogstverwachting. In Nederland en België worden 20 à 25% minder peren verwacht en in Italië zelfs ruim 60% minder.

Dat gaf al zicht op hoge prijzen voor verkoop van peren op het hout, waarbij telers voor de oogst in een keer de hele oogst verkopen.

Ook de perentermijnhandel toont hoge prijzen. De termijnprijs van peren voor het eerste kwartaal (september, oktober en november) staat op € 0,68, oplopend naar € 0,79 in het derde kwartaal. Of de hoogte van de daghandel aanleiding is om de termijnprijzen te verhogen is niet duidelijk. Voor het eerste kwartaal zijn vanaf 1 september geen contracten meer af te sluiten.

Nederlandse oogst Conference vertraagd

In Nederland is de oogst van Conference nog niet gestart. Deze lijkt drie weken vertraging op te lopen. Dat betekent dat prijzen van Conference uit 2020 nog langer ruimte hebben op de markt. Nederlandse Conference is op Duitse groothandelsmarkten te koop voor € 1,24 per kilo in week 33. Dat is 10 cent minder dan in week 32.

Bij de grote supermarktketens is Conference niet meer online te bestellen. Los in de winkels is Conference nog wel verkrijgbaar. Dat blijkt uit navraag in een winkel van Albert Heijn in Midden-Nederland. Verpakte Conference-peren oude oogst zijn nu wel uit het assortiment, stelt de AGF-chef desgevraagd. De prijs voor losse Conference bij Albert Heijn is € 1,99 per kilo.

Of registreer je om te kunnen reageren.