Doorgaan naar artikel

´Letterlijk met elkaar om tafel om duurzaamheid vorm te geven´

Xander de Bruine brengt op en via de Floriade onderwijs, onderzoek, overheden en ondernemers bij elkaar om samen groene en gezonde steden vorm te geven. De zogeheten Floriade Dialogues maken deel uit van een veel breder kennisprogramma met een (online) educatie platform en co-creatie-sessies. Hij legt hiermee verbindingen tussen land- en tuinbouw, voedselproducenten en de bouwsector om kringlopen te bevorderen.

Het Natural Pavilion op de Floriade, daags na de heetste dag ooit gemeten in Nederland. In de grote vide van het modulaire, vrijwel geheel recyclebare gebouw is het aangenaam warm. Door het gebruik van lamellen en groene beplanting rondom de begane grond en op het dak is van hittestress binnen geen sprake. We zitten op houten stoelen, op een vloer met elementen waarin afgekeurd spinaziezaad van zaadteler Rijk Zwaan is verwerkt. En talrijke voorbeelden van andere zaden die in vloerdelen verwerkt kunnen worden. Om ons heen wanden met lisdodde, vlas, stro, boomschors, kurk en plaatmateriaal van paprikastengels die onder andere dienen als isolatiemateriaal.

“Dat verwerkte spinaziezaad is een mooi voorbeeld van het opwaarderen van producten uit de land- en tuinbouw. Normaal gesproken wordt dat afgekeurde zaad vernietigd, maar dat is natuurlijk zonde. Hier laten we zien dat je er ook wat anders mee kunt doen, dat je dit soort materiaal toch nog kunt verwaarden”, zegt Xander de Bruine enthousiast.

´Exploded View´

De Bruine is trots op dit paviljoen. En op het tegenover gelegen huis dat Exploded View Beyond Building is gedoopt. Daarin zijn wel honderd natuurlijke (rest)materialen te vinden: verwerkt in de wanden, plafonds en vloeren, in het meubilair, servies, bedtextiel en in de lampen: algen, zeewier, riet, aardappelzetmeel, eierschalen, bierbostel en nog veel meer. “We laten met deze gebouwen zien dat je restmaterialen uit onder meer de land- en tuinbouw en de voedselindustrie kunt gebruiken om gezonde, circulaire gebouwen te maken. Met het Natural Pavilion wilden we ook een architecturaal statement maken. Dat je met vrijwel alleen natuurlijke materialen een zeer functioneel, modulair gebouw kunt ontwerpen en realiseren. Een gebouw dat kan worden afgebroken en elders neergezet kan worden. Staatsbosbeheer wil het na de Floriade op veertien plekken neerzetten om als filmhuis te gebruiken.”

De Bruine studeerde economie en informatie. Hij werkt inmiddels zo´n vijftien jaar als zelfstandig projectmanager en organisator van vooral kennisprojecten, congressen en trainingen op het gebied van water en duurzaamheid. Voor de vorige Floriade in Venlo organiseerde hij tussen 2009 en 2012 de zogeheten Floriade Dialogues. “Daar brachten we in vijftien dialogen onderzoek, overheid en ondernemingen – de zogeheten triple helix – samen uit 53 landen om te praten over onderwerpen als veilige voedselproductie, verantwoord gebruik van natuurlijke hulpbronnen en groene architectuur. De organisatie van de Floriade Almere wilde de dialogen voortzetten en zo kwam ik weer in beeld.”

Xander de Bruine brengt op en via de Floriade onderwijs, onderzoek, overheden en ondernemers bij elkaar om samen groene en gezonde steden vorm te geven. -Foto: Joke Kranenberg
Xander de Bruine brengt op en via de Floriade onderwijs, onderzoek, overheden en ondernemers bij elkaar om samen groene en gezonde steden vorm te geven. -Foto: Joke Kranenberg

Om de tafel

De Bruine ging in januari 2019 aan de slag als verantwoordelijke voor het kennisprogramma van de Floriade in Almere. “In Venlo stond onder meer gedragsverandering ten aanzien van duurzaamheid centraal, bijvoorbeeld met het thema ´voedsel verbindt´. Dat is nog steeds actueel. We brengen letterlijk partijen bij elkaar om de tafel, uit dertig deelnemende landen aan de Floriade, om duurzaamheid vorm te geven. Aan het eind van deze Floriade hebben we in dit paviljoen ruim 180 bijeenkomsten gehad waarin we ook allerlei sectoren bijeenbrengen die anders niet zouden samenwerken. En we hebben een internationaal online platform gebouwd, nectar.exchange, waarop kennis wordt verzameld en gedeeld om te werken aan veilige, aantrekkelijke en gezonde steden. Deze community blijft na de Floriade actief.”

Het kennisprogramma omvat onder andere ook nog een innovatie- en een educatieprogramma. “Het innovatieprogramma levert mooie resultaten op, zoals een keten voor regionale voedselproductie rond de Stelling van Amsterdam, en bijdragen aan de ontwikkeling van het groene en duurzame stadsdeel Almere Pampus. En de Biobased Campus, een soort werkatelier om de bouwwereld meer circulair en biobased te maken.”

Meer informatie over het kennisprogramma en de Floriade Dialogues is te vinden op

www.floriade.com/nl/programmas

Het interactieve paviljoen The Wonderful World of Water and Trees is een soort parkje waarin water, bomen en hout op een speelse manier bij elkaar zijn gebracht. Zo is er een natuurlijke brug, er staan verplaatsbare bomen en er is een ondergrondse, natuurlijk gekoelde koelkast. Op houten banken en stoelen kun je even relaxen.

“Ik vind het een mooie plek omdat het laat zien hoe je water, bomen en hout in steden op een speelse manier kunt laten samenkomen voor klimaatadaptatie van droogte, wateroverschot en verkoeling bij hitte. Het is avontuurlijk en je kunt er uitrusten”, vertelt Xander de Bruine.

The Wonderful World of Water and Trees is een initiatief van Boomkwekerij Ebben en VIC Landscapes. Diverse partners haakten aan voor de inrichting van het parkje.

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Eric Boekel

freelance (eind)redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin