3 van 10 land- en tuinbouwvoertuigen geregistreerd

21-07-2021 | Laatste update op 13-09 | |
Registreren van een trekker of ander (land)bouwvoertuig kan via de website van de RDW voor ¬  18. - Foto: Robin Looman
Registreren van een trekker of ander (land)bouwvoertuig kan via de website van de RDW voor ¬  18. - Foto: Robin Looman

Op 1 juli zijn er 164.000 van de naar schatting 550.000 (land- en tuinbouw)bouwvoertuigen geregistreerd, meldt RDW. Dat zijn 100.000 trekkers, 43.000 aanhangwagens en getrokken machines en 21.000 zogeheten ‘motorrijtuigen met beperkte snelheid’ (MMBS).

Voor 1 januari 2022 moeten alle registratieplichtige voertuigen bij RDW geregistreerd zijn om nog op de openbare weg te mogen komen. Registreren kan via de website van RDW voor € 18. Vanaf 1 januari 2022 is registratie alleen nog mogelijk na een dure keuring bij RDW. Zonder kentekenbewijs mag een (land)bouwvoertuig vanaf 2022 niet meer de weg op.

Registratieplichtige voertuigen

Registratie is nodig als het gemotoriseerde (land)bouwvoertuig op de openbare weg sneller dan 6 km/u kan rijden, dus alle trekkers die op de weg komen moeten geregistreerd worden. Met openbare weg wordt ook een landweg bedoeld, of een korte oversteek van het ene naar het andere perceel.

Sommige eigenaren zijn ervan overtuigd dat hun machine nooit op de openbare weg komt. Toch is het advies om ook deze te registeren, het bevordert immers het handelsgemak van de trekker of machine.

Getrokken voertuigen: eigen kenteken of witte volgplaat

Getrokken materieel is opgedeeld in de R- en S-categorie. De R-categorie betreft landbouwaanhangwagens zoals kippers en silagewagens. De S-categorie bestaat uit verwisselbare getrokken uitrustingsstukken zoals opraapwagens en mesttanks. Wanneer er langzamer dan 25 km/u wordt gereden met een machine uit één van beide categorieën is het voertuig niet registratieplichtig, tenzij het een machine met ontheffing betreft. Wel moet het getrokken voertuig vanaf 1-1-2025 uitgerust zijn met een witte volgplaat. De witte volgplaat van het getrokken voertuig moet een kenteken hebben van één van de trekkende (land)bouwvoertuigen van dezelfde eigenaar.

Machines uit de R- of S-categorie waarmee sneller dan 25 km/u wordt gereden zijn registratieplichtig, daarnaast dient het voertuig te zijn voorzien van een eigen gele GAIK-plaat (Gecontroleerde Afgifte en Inname van Kentekenplaten).

Looman
Robin Looman redacteur TREKKER
Meer over


Beheer