Doorgaan naar artikel

‘De kas is zo dicht dat we steeds 2 procent lucht hebben staan.’

Michel de Winter van Stargrowers in Hoek van Holland heeft maandag 14 maart de eerste trostomaten geoogst van het ras Komeett (plantdatum 8 december). “Dat is even vroeg als vorig jaar met Mecano terwijl we later geplant hebben. Maar we hebben nu de eerste tros met drie vruchten erin laten zitten.” Het vruchtgewicht is gemiddeld 165 gram. “Hij is kwalitatief uitzonderlijk mooi.”
In week 5 is een dief aangehouden en de dichtheid in een keer verdubbeld naar 3,92 stengels per vierkante meter. De achtste tros aan de hoofdstengel en de derde tros op de dief bloeien. Het gewas staat er mooi sterk en generatief op. “Het heeft erg sterke paarse koppen. Dat is mede het effect van clippen. Je houdt dan echt veel meer kracht in de plant.” De laatste trossen zijn in week 10 gebeugeld. “De stelen zijn nu zo stevig, die knikken echt niet meer.”
Het gewaswerk volgt vanaf nu een vast ritme. Iedere week wordt een halve slag gezakt, 2 tot 3 blaadjes weggehaald, 75 procent geclipt en alles gediefd en gesnoeid. “We doen alles met 4 eigen mensen en een vaste groep via het uitzendbureau.”

Kieren in lucht en scherm
In de voornacht houdt De Winter 13,5 graden aan. Om 23.30 uur gaat de kastemperatuur langzaam naar 17,5 graden. Zowel op de voor- als de nanacht staat een lichtsomverhoging van 1 graad tussen 800 en 1100 Joules. Om 9 uur stookt hij naar 21 graden waar hij om 13 uur is. Dan mag er op instraling 4 graden bovenop komen. Die temperatuur wordt vastgehouden tot zonsondergang bij een lichtsom van 700 tot 1000 Joules. De luchtlijn staat het hele etmaal 1 graad boven de stooklijn, maar in de voornacht 0,5 graden om snel af te koelen. Boven 3 graden buitentemperatuur staan de ramen altijd een kiertje open. minimum raamstand ingesteld van 2 procent. “De kas is zo dicht dat we steeds 2 procent lucht hebben staan. Het is tegelijk zo weinig dat je op de kar moet gaan staan om te zien dat ze open staan.”
Per week verstookt De Winter nu net iets meer dan 1 kuub gas per vierkante meter. Het beweegbare scherm gaat onder een buitentemperatuur van 6 graden ’s nachts nog dicht en met zonsopgang weer open. “Maar we houden altijd minimaal een kier van 5 procent aan om vocht af te voeren.”

Vrijwel niets te zien
Het watergeven gaat nu volledig automatisch. Vanaf 10 tot 11 uur wordt bij elke 80 Joule licht 250 milliliter per vierkante meter gedruppeld. Dat stopt rond 15 uur. In de nacht komen daar nog een of twee beurten bij, afhankelijk van de intering.In de gewasbescherming gaat het van een leien dakje. “We hebben nog vrijwel niets gezien. Wel hebben we een rondje Enzicur gespoten tegen Botrytis.” Volgens het vaste schema is er van alles ingezet aan natuurlijke vijanden: Encarsia, Macrolophus met voeding en langs de gevels en het pad Dichlyphus tegen mineervliegen. Ook hangen er weer graanpollen met ervi-sluipwespen. “Dat hebben we overgenomen uit de paprika. Het werkt prima tegen de bladluizen.”

Bron: Groenten & Fruit – Auteur: Gerard Boonekamp

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Gerard Boonekamp

oud-redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin