Doorgaan naar artikel

0% btw voor AGF verdwijnt achter de einder

Begin juli 2022 plaatsten we al een vet vraagteken. Of het nog van een btw-verlaging komt, wordt nu nog onwaarschijnlijker.

Het wil maar niet vlotten met die 0% btw op groente en fruit. Een half jaar na de aankondiging in het Coalitieakkoord was er een commissie die het ging onderzoeken. En nog weer 9 maanden later was er het door het kabinet uitgezette onderzoek. Met als conclusie: de sector ziet het zelf ook een beetje somber in: die 9% lagere prijs als gevolg van het helemaal niet meer heffen van btw, die zou weleens voor een deel in de zakken van de grootgrutters winkeliers kunnen verdwijnen.

Te lage prijselasticiteit

Tja, die twijfel hadden we zelf op een achternamiddag eind 2021 ook al genoteerd. RaboResearch had binnen een paar weken na het coalitieakkoord al becijferd dat ook al zou die 9% volledig naar de consument doorgesluisd worden, dat men dan hoogstens voor de helft van dat bespaarde bedrag meer groente en fruit zou gaan kopen. Uitgaande van een prijselasticiteit van groente en fruit van 0,5 à 0,6. Laat dat door een onderzoeksbureau dan nog een keer aan de bedrijven in de keten vragen en wat zou daar dan uitkomen?

Die 0% btw op groente en fruit zou neerkomen op vele honderden miljoenen euro’s tot zelf 1 miljard aan belastingopbrengsten minder

Wikken, wegen en sputteren

Het gewik en geweeg, gesputter en getraineer door het ministerie van Financiën en de Belastingdienst (“onze systemen kunnen het niet aan!“) is natuurlijk ook niet zo vreemd. Die 0% btw op groente en fruit zou neerkomen op vele honderden miljoenen euro’s tot zelf 1 miljard aan belastingopbrengsten minder. Zo’n besluit schuif je nog graag even voor je uit. Totdat je de onvermijdelijke gezondheidswinst die er mee gepaard gaat zó ver naar beneden hebt gekletst – of hebt laten kletsen door een duur onderzoeksbureau – dat die paar extra gevallen van diabetes, hartaanvallen en kanker toch echt niet meer opwegen.

Onbetrouwbare overheid

Wéér een voorbeeld van een onbetrouwbare overheid? Nou nee, dat niet. Het stond er duidelijk in het coalitieakkoord: we gaan onderzoeken of en hoe de btw naar 0% zou kunnen. Dat hebben ze gedaan. Betrouwbaar en misschien eigenlijk ook best wel voorspelbaar. Wat willen we nog meer?

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin