Zwarte cijfers groentetelers in goede afzetweek 42

22-10-2020 | Laatste update op 31-08 | |
Aubergineprijzen op aantrekkelijk niveau verkocht in week 42. - Foto: Gerard Boonekamp
Aubergineprijzen op aantrekkelijk niveau verkocht in week 42. - Foto: Gerard Boonekamp

De grote glasgroenteproducten wisten zich te onderscheiden ten opzichte van 2019 in week 42. De witlofprijs piekt.

Een blik op de prijsstatistieken van Belgische veilingen toont hoe de afzet van glasgroente fundamenteel beter is dan in dezelfde week van 2019.

30 tot 50% plus in weekuitbetaling

Late productie wordt beloond dit seizoen. En goed ook als we de cijfers van 2019 pakken. Voor de grote vier producten is de plus 30 tot 50% in weekuitbetaling op de Belgische veilingen. Het gaat daarbij om ontwikkelingen op de daghandel. Die stijging zal gedempt zijn in de contractafzet. Toch is het voor verschillende telers een ietwat zoet seizoenseinde op deze wijze.

Prijsvorming losse tomaten veel minder

De huidige afzetweek lijkt ook een stabiele afzet op te leveren voor de producten uit de steekproef van het diagram hierboven. Aangetekend moet worden dat voor losse tomaten de prijsvorming veel minder is op de dagmarkt. Mogelijk speelt ook het wegvallen van horecavraag hier een rol.

Het is mogelijk dat de wegvallende horecavraag ook de afzet ijsbergsla geen goed doet op de Belgische veilingen. Prijzen zakten weg naar € 0,21, de helft van het peil van 2019 in week 42.

Duidelijk beter prijsbeeld

De andere drie vollegrondsproducten in de steekproef laten wel een duidelijk beter prijsbeeld zien dan in 2019 in week 42. Dat geldt minder voor vergelijking met 2018. Na de droge zomer lagen prijzen prijzen voor witlof (€ 1,86) en prei (€ 0,68) wel op een vergelijkbaar niveau. De bloemkoolprijzen lagen toen in de goot (€ 0,19). Voor ijsbergsla lagen die prijzen overigens wel hoger dan dit jaar (€ 0,36).

Klik hier voor meer actuele Nederlandse en Spaanse veiling- en dagprijzen.

Verheul
Jeroen Verheul redacteur
Meer over


Beheer