Doorgaan naar artikel

‘Zware grond is nog pittig nat’

In de week van 13 maart startte Kees Appelman in Andijk met het planten van zijn eerste broccoli. De rassen waren Korus, Malibu en Ironman.

Appelman op 22 maart: “Wij zijn niet de allervroegste met planten; de stertrays doen wij niet. We beginnen met kluitplantjes onder microclimadoek. Dat ligt erop om te vervroegen, maar ook tegen het wild. Door het verschil in aantal groeidagen van de rassen ontstaat er spreiding in de oogst.”

Hoofdras Ironman

Over het seizoen bekeken vormt Ironman met een aandeel van 80% het hoofdras, verder komt daar in de herfst nog Titanium bij. “Gelukkig is Ironman weer volop beschikbaar. Ik durf best te stellen dat het telen van andere rassen omdat er te weinig Ironman was ons vorig jaar kilo’s heeft gekost.”

Planten en bemesten

In de week van 27 maart plant Appelman de volgende ronde en daarna wordt dat tot eind juni een wekelijks terugkerende bezigheid. Vanaf eind juni wordt er een aantal weken twee keer per week geplant. Voor het planten strooit hij 800 kilo KAS per hectare en tijdens het frezen en planten wordt 30 liter vloeibare kunstmest toegevoegd in de vorm van N-xt FertiPhos. Het gaat daarbij vooral om de fosfaat voor een vlotte weggroei van de planten.

Drogend weer

De structuur van de grond valt dit jaar niet tegen. “Bij de vroege teelt zit je altijd op het randje van wat nog gaat, maar de structuur van de wat lichtere grond was goed en qua omstandigheden ging het net. De volgende plantingen komen op zwaardere gronden en die blijft nog ‘pittig lang nat’. Gelukkig hebben we nu mooi drogend weer, zodat we de goede plantomstandigheden nog even kunnen afwachten om opnieuw te frezen en te planten.” De planten staan inmiddels al wel op het bedrijf, in afwachting van dat juiste plantmoment in week 13.
De onkruidbestrijding voert Appelman uit bij het planten. “We voeren een rijenbespuiting uit nadat de planten zijn geplant. Dat doen we met 0,8 liter Butisan S en 40 cc Centium per hectare.”

Best of Four

De afzet van Appelman verloopt via Best of Four. “Ze doen de verkoop en verzorgen de administratie. In principe hoeven wij daar niets aan te doen. Via hen gaat het naar een redelijk vaste groep van afnemers en dat verloopt verder naar tevredenheid.”

Auteur: Stan Verstegen

Share this

Afbeelding
Kees Appelman

broccoliteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin