Zware buien verwoesten kas in België

30-08-2015 | Laatste update op 14-09 | |
Zware buien verwoesten kas in België

Brussel/De Bilt/Zeist – Zware onweersbuien hebben zondagochtend in België voor veel overlast gezorgd. In Brugge vielen hagelstenen met een diameter van 2 tot 3 centimeter. Een kas in Sint-Andries, een deelgemeente van Brugge, werd daardoor volledig verwoest.

Zo’n 13.000 vierkante meter glas werd kapotgeslagen. Hoewel er momenteel niets wordt geteeld in de betreffende kas, loopt de schade toch in de honderdduizenden euro’s.

Wateroverlast dankzij supercellen

Met name in West- en Oost-Vlaanderen is sprake van schade en wateroverlast, zo meldt het Belgische weerinstituut KMI. Zogeheten supercellen – ronddraaiend onweer op kilometers hoogte – zorgen voor zware windstoten en hagel.

Rampenplan in werking in Torhout

De brandweer in de regio Brugge kreeg veel meldingen van ondergelopen kelders en stormschade. In het stadje Torhout liep zelfs het hele centrum onder water. ,,Even na 05.00 uur is de hel hier losgebarsten”, aldus burgemeester Norbert de Cuyper van Torhout. ,,We hebben het rampenplan in werking gesteld en zijn nu volop bezig met de coördinatie en de hulpverlening.”

Huis deels ingestort door windhoos

In Kortemark stortte een huis deels in door een windhoos. Ook in Oostkamp zorgden de windstoten voor veel problemen. Een deel van een gevel kwam naar beneden en bij een andere woning werden enkele ramen weggeblazen. Een paar straten werden afgesloten door de wateroverlast.

Veel regen in Nederland

Zware onweersbuien trokken zondagochtend ook over Nederland. Vooral in Zeeuws-Vlaanderen, in het noordoosten van Brabant, het noorden van Limburg en in de Achterhoek is veel regen gevallen. Veel plaatsen in deze regio’s zagen in korte tijd meer dan 20 millimeter vallen. In Silvolde in de Achterhoek kwam zelfs 39 millimeter naar beneden. Dat meldt weeronline.nl.

In het Gelderse Elst werd een woonboerderij getroffen door de bliksem, waarna de rieten kap in brand vloog.

Nieuwe regen- en onweersbuien op komst

Zondagavond en -nacht ontstaan nieuwe regen- en onweersbuien. Ook die kunnen veel overlast veroorzaken en tot maandag aanhouden.

ANP Algemeen Nederlands Persbureau
Meer over


Beheer