Zuid-Holland wil invloed op huisvesting plukkers

14-12-2016 | Laatste update op 03-08 | |
Foto: Groenten en Fruit
Foto: Groenten en Fruit

De provincie Zuid-Holland wil invloed houden op ruimere huisvestingsmogelijkheden voor arbeidsmigranten.

Er is een groeiende behoefte aan tijdelijke en permanente woonvormen voor arbeidsmigranten, schrijft de provincie. In haar nieuwe verordening ruimte biedt de provincie mogelijkheden voor tijdelijke huisvesting op de teeltbedrijven zelf. Dat wil Zuid-Holland reguleren en wildgroei voorkomen.

De behoefte van gemeentes loopt uiteen. De grootste gemeente op gebied van huisvesting van migranten is Westland. Die gemeente wil juist woningen bouwen voor de vaste groep arbeidsmigranten. Zij willen niet in een tijdelijke woning met groepen gehuisvest worden.

400.000 migranten

In Nederland verblijven op dit moment 400.000 arbeidsmigranten uit Oost-, Midden-, en Zuid-Europa. Daarvan verblijven er in Zuid-Holland jaarlijks ongeveer 80.000 tot 90.000 arbeidsmigranten. Een groot deel van deze werknemers werkt en woont korte tijd in Nederland, zij verblijven voornamelijk op basis van logies. Een kleinere groep blijft permanent en wordt onderdeel van de reguliere woningbehoefte.

Stacaravans

De provincie heeft van de uitzendbureaus huisvestinggegevens opgevraagd. De meest uitzendbureaus huisvesten personeel in reguliere woningen of recreatiebungalows. Stacaravans wordt ook nog in 20% van de gevallen genoemd. De provincie verwacht dat met wooneenheden in gebouwencomplexen in de toekomst een belangrijk deel van de woningbehoefte wordt opgevangen.

Verheul
Jeroen Verheul redacteur


Beheer