Doorgaan naar artikel

Zuid-Holland: mogelijk brexit-compensatie

De groenten- en fruitsector verliest handel met het Verenigd Koninkrijk. Daarvoor is mogelijk compensatie.

Nederland mag € 810,1 miljoen uit de Brexit Adjustment Reserve (BAR) verdelen onder sectoren, bedrijven en lokale gemeenschappen die zwaar getroffen zijn door de brexit. De groenten- en fruitsector lijkt een getroffen sector door de brexit. In de eerste acht maanden van 2021 werd voor € 1,10 miljard geëxporteerd, waar dat in 2020 nog € 1,29 miljard was. De provincie Zuid-Holland wil monitoren of dit fonds kansen biedt voor sectoren in haar gebied, zoals de groentenhandel. Dat schrijft gedeputeerde Jeannette Baljeu in een brief aan Provinciale Staten (PS). Het BAR-fonds zal naar verwachting voor een belangrijk deel besteed worden aan de sector visserij.

Laatste fase brexit lijkt probleemloos

De brief met een brexit-update gaat in op aangescherpte douane-eisen en de effecten voor het havenbedrijf Rotterdam. Zo is vanaf 1 juli een fytosanitair certificaat nodig en zal de Britse douane fysieke controles uitvoeren op partijen landbouwproducten. Het is nog niet duidelijke welke havens over een controlepost beschikken. Momenteel ervaren Zuid-Hollandse bedrijven weinig obstakels van de douaneregeling rond brexit. Ook verwachten zij dat de aankomende veranderingen in douaneprocessen geen grote impact zullen hebben.

Zuid-Holland is lid geworden het Comité van de Kanaalzone om samenwerking tussen kustregio’s overeind te houden sinds de brexit. Dat comité bestaat nu uit het Engelse graafschap Kent, de Franse departementen Pas-de-Calais en du Nord, Region Hauts de France, de Belgische provincies West- en Oost-Vlaanderen en de Nederlandse provincie Zeeland.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin