Doorgaan naar artikel

Zorgen om kwaliteit en oogst peen blijven groot

Met name in het Noorden moet nog een belangrijk deel van de peen worden gerooid. In hoeverre de oogst van deze peen gaat lukken, is maar zeer de vraag. Zeker gezien de vorst die de komende dagen is voorspeld.

Telers die met veel pijn en moeite hun peen van het land hebben gehaald, zijn daarmee nog niet uit de zorgen. De kwaliteit van peen die lange tijd in zeer natte omstandigheden hebben gestaan, roept veel vragen op. Hoe houdt dit product zich in de koelcellen? Men vreest dat de kans heel groot is dat deze peen op korte termijn al weer uit de cellen moet worden gehaald.

Korte peen

Kortom er zijn zorgen te over in de peenmarkt op dit moment. Daar komt ook nog eens bij dat de opbrengsten niet geweldig lijken. Een matig plantaantal en wat kortere peen maken in combinatie met grotere rooiverliezen als gevolg van moeilijke oogstomstandigheden dat de kilo’s achterblijven bij het normale niveau. Bovendien zijn de voorraden bij de verwerkers niet zo groot. Dat alles komt ook tot uiting in de prijsontwikkeling. In Emmeloord noteert B-peen € 2,00 hoger dan vorige week op € 19,00 tot € 21,00 per 100 kilo.

Oogst valt eerder tegen dan mee

Telers die goede peen in de cel hebben, hopen later zaken te kunnen gaan doen voor € 30,00 tot € 35,00 per 100 kilo. Zij gaan ervan uit dat voor een kist met peen uit de koeling binnenkort zo’n € 150 tot € 200 wordt betaald. In eerste instantie zal dat zijn voor kisten met netto 650 kilo peen. De verwachting is dat dat daarna zal worden uitgebreid naar kisten waarin 500 kilo peen komt. Door de moeilijke omstandigheden tijdens de oogst van dit jaar zal de netto hoeveelheid peen in de kisten eerder tegen- dan meevallen.

Voorlopig krijgt de markt nog wel wat peen af land te verwerken of peen die niet goed blijft in de bewaring. Dat zal nog wel een paar weken zo voortduren. Een volgende koopronde voor goede peen uit de bewaring zal zich dan ook waarschijnlijk pas eind december aandienen.

Prognose: licht stijgende prijzen.

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
John Ramaker

chef marktredactie

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin