Zorgen in Duitsland om beschikbaarheid personeel

17-03-2020 | Laatste update op 12-10 | |
Foto: Stan Verstegen
Foto: Stan Verstegen

Niet alleen in Nederland, ook in Duitsland en andere Europese landen zijn er zorgen omtrent de beschikbaarheid van personeel voor de komende tijd.

Net als in Nederland staat in Duitsland het aspergeseizoen voor de deur. In de Pfalz is de oogst van heel vroege teelten van bosui, bospeen en radijs aan de orde. Het is voor veel telers een vraag of er wel voldoende personeel beschikbaar is om alles te oogsten, meldt Fruchthandel Magazin. Een coöperatie van aspergetelers wijst er in ieder geval al op dat er mogelijk gaten vallen in het aanbod van asperge.

In 2019 al tekorten

De krant Osnabrücker Zeitung meldt een dreigend personeelsgebrek in Noord-Duitsland. Was er in 2019 in Noord-Duitsland al sprake van personeelsgebrek, met de huidige maatregelen en sluiting van een aantal grenzen met buurlanden ligt het voor de hand dat het tekort in 2020 alleen maar groter zal worden. Pas in de loop van de komende weken zullen de daadwerkelijke effecten duidelijk worden.

Horecapersoneel inzetten

In Duitsland gaan stemmen op voor ‘onconventionele maatregelen’, zoals het inzetten van horecapersoneel bij de oogstwerkzaamheden. Op deelstaatniveau wordt gekeken naar de mogelijkheden en de voorwaarden waaronder dat dan eventueel zou gaan gebeuren.

Verstegen
Stan Verstegen Redacteur


Beheer