Doorgaan naar artikel

‘Zorg voor versnelde toelating ToBRFV-vaccin’

Afbeelding

Tomatenblad met symptomen van TOBRFV. - foto: Heike Scholz-Döbelin

Tegen ToBRFV is een vaccin klaar, maar toelating ervan kan wel tot 8 jaar duren. Daarvoor waarschuwt directeur Thorben Looije van Valto.

Het tomatenvirus ToBRFV is al jaren een plaag voor de Europese tomatenteelt. Zaadveredelaars zijn volop bezig om hoogresistente rassen te veredelen, maar nog zonder een definitieve doorbraak. Volgens Looije heeft zijn bedrijf Valto echter al een oplossing op de plank liggen: een natuurlijk middel vergelijkbaar met V10 tegen pepinomozaïekvirus in tomaten.

“Bij kruisbescherming maak je gebruik van de natuur door een milde stam van het virus in te brengen in de plant”, legt Looije uit. “Van elk virus bestaan er vaak meerdere varianten en soms zit daar een milde variant tussen, die niet voor symptomen zorgt. De plant heeft dan geen last van het virus, maar bouwt wel weerstand op, ook tegen meer ziekmakende varianten. Dat principe noemen we crossprotectie.”

Zelfde procedure als chemisch middel

Een dergelijk vaccin tegen virussen in tuinbouwgewassen geldt voor de wet als een gewasbeschermingsmiddel. En ook al is het een biologisch middel, samengesteld uit laag-risicostoffen veilig voor mens, dier en milieu, toch moet het door dezelfde procedurele molen als een chemisch gewasbeschermingsmiddel.

Die procedure kan wel tot 8 jaar in beslag nemen. Het dossier voor de toelatingsprocedure van het ToBRFV-vaccin is bijna klaar om in te dienen. Looije hoopt dat de praktijk zijn stem laat horen bij de politiek om dit proces te versnellen.

‘Luisteren naar wetenschap én praktijk’

“Graag willen we dat telers, telersverenigingen en belangenorganisaties in de tuinbouw zich uitspreken over de noodzaak van een natuurlijk middel om ToBRFV te bestrijden. Het zou goed zijn als de overheid zich laat adviseren vanuit de praktijk en niet alleen vanuit de wetenschap. Samen komen we sneller tot een goede aanpak. Dat is ook van belang als er weer een ander plantenvirus de kop op steekt.”

Beheer
WP Admin