Doorgaan naar artikel

Zorg dat je spuitmachine klaar is voor het voorjaar

Iedere keer als ik buiten kom, zie ik de fruitbomen verder in ontwikkeling komen; de eerste groene delen zijn al zichtbaar.

Het kán vriezen in februari. Maar dit jaar heb ik in februari weinig vorst gemerkt en is het juist weer vrij warm. In plaats van droge, mooie vorstdagen was er bewolking en ook nog de nodige neerslag. Dat zorgt in de boomgaarden voor natte paden. Ik kom zelf uit het Utrechtse en daar is het al snel nat in het land. Dan moeten er soms keuzes worden gemaakt wanneer het niet mogelijk is om door het veld te komen.

Aandacht voor spuittechniek

Met het beginnende teeltseizoen komt ook de start van het spuitseizoen eraan. Afgelopen jaar is er aandacht geweest voor spuittechniek met demo’s door het land. Tijdens de demo’s heb ik de bezoekers, u, opgeroepen om goed te kijken naar de machine op uw eigen bedrijf. Ook in 2024 blijf ik aandacht geven aan het thema spuittechniek.

Niemand wil een spuit die stilvalt tijdens de bestrijding

Dat de machine in goede conditie is en goed afgesteld staat, is belangrijk. Gebruik nu deze periode om de machine tiptop in orde te maken. Ze is een belangrijk onderdeel van de beheersing van ziekten en plagen. Dus laat het niet liggen tot het laatste moment. Niemand wil een spuit die stilvalt tijdens de bestrijding.

Tot slot twee adviezen: geef nu extra aandacht aan onderhoud om in de toekomst problemen te voorkomen. En blijf bovendien naar de bijeenkomsten komen om goed geïnformeerd te blijven. We zien elkaar binnenkort.

Share this

Afbeelding
Christian van Os

Adviseur Fruitteelt bij Delphy

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin