Doorgaan naar artikel

‘Zonnetje was prettig voor inwortelen’

Bij de Tuindershoek in IJsselmuiden zijn 7 en 8 december weer gele paprika’s geplant, van zaaidatum 22 oktober.

Een plantdatum in dezelfde week als vorig teeltseizoen. Paul Kaashoek: “Het is altijd fijn als alles weer mooi groen is, en staat te groeien. De eerste week hadden we mooi weer. Dat zonnetje erbij was voor het inwortelen wel prettig.” Die gunstige start staat in schril contrast met de omslag naar het koude en sombere weer dat erop volgde.

Stoken tijdens vorst

In de afgelopen vorstperiode was het nodig om wat meer te stoken. “Toen ging er in een week 1,2 kuub gas doorheen. Dat is best fors met deze energieprijzen.” Met een redelijk wkk-vermogen waarover het bedrijf beschikt, kwam het beter uit om in december energie in een jong plantje te steken dan in januari. “Met een jonge plant draai je de hoogste etmalen. Als er later bloemen en knoppen komen, word je weer wat voorzichtiger. Maar ook nu zijn we, met donker weer, al een beetje aan het zakken met de temperatuur in de nacht. Want de gewenste etmaaltemperatuur haal je in deze tijd vaak wel, en licht heb je toch niet.” In het begin van de teelt wordt er veel geschermd. Overdag bleef er een van de twee doeken dicht. “Het weer was nog niet mooi genoeg om allebei de schermen tegelijk open te gooien.”

Buizen verder begrensd

Bij het planten is gestart op een kastemperatuur van 20 graden Celsius rond. Daarna is dat iets omhoog gebracht naar 21 graden vlak. “Niet zo extreem, maar we zitten de laatste jaren al op deze lijn.” Vanwege de hoge gasprijzen wordt extra bewust omgegaan met de klimaatregeling. “Voorheen waren buizen bijvoorbeeld begrensd op 55 graden. Nu is dat eerder 48 graden.” In de afgelopen teelt viel het Kaashoek op dat het flink verminderde gebruik van energie, en dus ook van CO2, slechts een beperkt effect op de productie heeft gehad. “Dat viel ons erg mee. Maar qua licht is het natuurlijk wel een superjaar geweest.”

Terug in watergift

Toen er net was geplant, kregen de planten vier kleine druppelbeurtjes water per dag, van 70 cc. “Nu gaan we steeds verder terug met de watergift. We zitten nu (week 51) op één beurt van 100 cc. En als het dit donkere weer blijft, zullen we ook wel eens een keer een dagje gaan overslaan.”

Extra aandacht luis

Er worden drie tot vier rondjes bespuitingen uitgevoerd om de teelt schoon van plagen te starten. “Daarna kijken we wat er dan nog zit. Rond half januari verwachten we weer biologie te gaan uitzetten.” Dit jaar zal luis extra aandacht krijgen. “Afgelopen teelt werden we verrast door luis die moeilijk dood te krijgen was. Dus dit jaar zullen we daar echt wel kort bovenop gaan zitten.” Onder andere met het al preventief uitzetten van sluipwespen tegen luis.

Plant op drie zetten

Aan gewaswerkzaamheden worden touwtjes uitgehangen. In week 52 zullen de stengels op drie gezet gaan worden. “Het plantje is nog net te klein om dat nu al te doen. Dus dat schuiven we naar net na de Kerstdagen.”

Auteur: Peter Visser

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Paul Kaashoek

paprikateler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin